Vernielingen aangericht op oorlogsbegraafplaats Benghazi

/
2 minuten leestijd

Oorlogsbegraafplaats Benghazi – Foto: CWGC
Op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Benghazi zijn vorige week zware vernielingen aangericht. De begraafplaats in Libië is de laatste rustplaats van meer dan duizend soldaten van het Britse Gemenebest die sneuvelden tijdens de woestijnoorlog gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC), die verantwoordelijk is voor het beheer van de militaire begraafplaatsen van de Gemenebest, is in afwachting vanDe begraafplaats van bovenaf gezien – Google Maps

nadere details, maar naar verluidt zijn dozijnen grafstenen vernield. Ook het zogenoemde Cross of Sacrifice, een herdenkingskruis dat op de meeste begraafplaatsen van de CWGC aanwezig is, is beschadigd. Foto’s van de vernielingen zijn gepubliceerd op de website van de Britse Daily Mail.

Hoewel officiële verklaringen nog ontbreken, beweert de Daily Mail dat Islamisten de daders zijn. Het vandalisme zou een protest zijn tegen de Westerse wereld, nadat vorige week bekend geworden is dat in een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan Korans verbrand zijn. Hoewel de Amerikaanse militaire gezaghebber in Afghanistan en president Obama hiervoor hun excuses hebben aangeboden aan het Afghaanse volk, zijn in dat land al dagenlang protesten gaande, waarbij inmiddels al tientallen doden zijn gevallen.

Tijdens de recente Vrijheidsstijd tegen het regime van Khadaffi is er zwaar gevochten om Benghazi. De stad was een belangrijk bolwerk van het verzet. Mede dankzij de goede zorgen van de Libische beheerder Salah Fatour kwam de oorlogsbegraafplaats de strijd ongeschonden door. De vijftiger zorgt al vijfentwintig jaar voor de begraafplaats, waar ook één Islamitische soldaat begraven ligt die meevocht aan geallieerde zijde en sneuvelde in 1943. Het is onbekend of Salah Fatour of andere medewerkers van de begraafplaats gewond zijn geraakt tijdens de aanval.

De Commonwealth War Graves Commission bericht dat alle schade hersteld zal worden, mits de veiligheidssituatie dat toestaat. Het zal echter de nodige tijd kosten om voor vervangende stenen te zorgen.

Tijdens de Westelijke Woestijnoorlog gedurende de Tweede Wereldoorlog was Benghazi een belangrijk doel voor zowel de geallieerden als de Duitsers en bondgenoten. Op de oorlogsbegraafplaats bevinden zich 1.214 graven uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er 163 niet zijn geïdentificeerd. Ook zijn er twee special memorials voor soldaten die begraven waren op de oorlogsbegraafplaats Barce, maar waarvan de graven niet meer konden worden teruggevonden. Verder zijn er 25 graven van slachtoffers die niet toebehoorden aan de Gemenebest, waaronder een Noor, een Joegoslaaf en een ongeïdentificeerde Griekse soldaat.

Tekst: STIWOT / Kevin Prenger

Bronnen: Daily Mail &CWGC

Kevin Prenger (1980) is hoofdredacteur artikelen van TracesOfWar.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de 20ste eeuw, in het bijzonder de geschiedenis van de Holocaust en nazi-Duitsland. Persoonlijke verhalen over de oorlog hebben ook zijn belangstelling. Behalve voor TracesOfWar.nl schrijft hij voor Historiek.net. In 2015 publiceerde hij het boek Oorlogszone Zoo, over de geschiedenis van de Berlijnse dierentuin tijdens de naziperiode en de Tweede Wereldoorlog. Verschillende boeken over minder bekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog volgden, achtereenvolgens: De boodschapper uit de hel, Een rechter in Auschwitz, Het masker van de massamoordenaar, Kerstmis onder vuuren Kolberg. In 2021 verscheen bij Just Publishers zijn boek Meer dan alleen Auschwitz, gevolgd door In de schaduw van Schindler in 2022. Momenteel werkt hij aan een boek over onderwijs en indoctrinatie van de jeugd in nazi-Duitsland.

Zie ook zijn website www.kevinprenger.nl of twitter.com/Kevin_Prenger