Dark
Light

Het zwaard van Echten – 3600 jaar oud zwaard

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Zwaard van Echten. Collectie Drents Museum. Foto: J.R. Beuker
Het Zwaard van Echten. Collectie Drents Museum. Foto: J.R. Beuker

In het Drents Museum in Assen is de komende maanden een zwaard van ongeveer 3600 jaar oud te bewonderen. Het zogenoemde zwaard van Echten vertoont enkele opmerkelijke knikken die vermoedelijk bewust zijn aangebracht. Het is het eerste verbogen zwaard dat in Drenthe is aangetroffen.

Replica gemaakt door de Noorse archeoloog Ørjan Engedal. Collectie Drents Museum. Foto: J.R. Beuker
Replica gemaakt door de Noorse archeoloog Ørjan Engedal. Collectie Drents Museum. Foto: J.R. Beuker
Hoogstwaarschijnlijk is het destijds een bewuste keuze geweest om het zwaard ritueel onklaar te maken, voordat het geofferd zou worden. Na deze handeling werd het zwaard door de toenmalige bezitter achtergelaten in het beekdal, als offer voor hogere machten. Of daar ook anderen bij aanwezig waren, is onbekend. Mogelijk markeerde deze handeling het afleggen van de krijgerstatus, waarbij de eigenaar een andere levensfase ingaat. In heel Nederland is slechts een aantal vergelijkbare vondsten bekend.

Het handvat van het Echtense zwaard is niet bewaard gebleven. De vermoedelijk bijbehorende gevestknop wel. Om de bezoeker een indruk van de originele staat van het wapen te geven, heeft het Drents Museum de Noorse archeoloog Ørjan Engedal gevraagd een replica van het zwaard uit Echten te maken.

Engedal heeft al meerdere replica’s van Bronstijdzwaarden op zijn naam staan. Voor deze replica is gekozen voor een houten heft, maar het originele heft zou ook van een ander organisch materiaal geweest kunnen zijn, zoals been.

Wapenoffers uit de Bronstijd

Het zwaard en de replica zijn tot en met 3 maart 2019 te zien in een kleine expositie getiteld Wapenoffers uit de Bronstijd. Getoond worden ook twee andere wapenaanwinsten uit de Bronstijd, gevonden in Drouwen en Donderen. Het ene wapen is een zestig centimeter lang zwaard dat al in 1941 is ontdekt, maar sindsdien altijd in particulier bezit is geweest. Het is in Scandinavië vervaardigd. Het andere wapen is een zeventien centimeter lange dolk, die is gemaakt in Bretagne of Zuid-Engeland. Deze wapens zijn in Drenthe terechtgekomen, omdat het gebied in contact stond met andere delen van Europa.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×