Vrouwenrechten: levensgevaarlijk!

Begin twintigste eeuw had de vrouw nog een hele wereld te veroveren. Vrouwen werden geacht thuis zorg te dragen voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. En met politiek hoefden dames zich al helemaal niet bezig te houden. Vrouwen mochten niet eens stemmen.

Karikatuur van een suffragette
Karikatuur van een suffragette
Steeds meer vrouwen vonden dat het tijd werd voor verandering. Een van hen was Emmeline Pankhurst (1858-1928). In Engeland maakte zij zich hard voor de invoering van het vrouwenkiesrecht en richtte de Woman’s Social and Political Union op. Met behulp van militante acties wisten de leden van deze beweging, die bekend kwam te staan als de suffragettebeweging, steeds meer aandacht te krijgen voor hun zaak.

Conservatieve mannen lanceerden tegelijkertijd campagnes tégen de invoering van vrouwenrechten. De Amerikaanse professor Catherine H. Palczewski deed onderzoek naar deze anti-campagnes en verzamelde een groot aantal vrouwonvriendelijke ansichtkaarten. De kaarten laten zien hoe de mannen dachten over vrouwenrechten. Die werden vooral beschouwd als een bedreiging van de familiewaarden. Kijk en huiver…

- advertentie -


- advertentie -


Via: Boredpanda

Lees ook: Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam
…en: Mogen vrouwen naar de universiteit? Natuurlijk niet!
Film: Suffragette

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: