Waardevol antiek beeld blijkt vervalsing

Foto van een willekeurige korè
Het antieke marmeren beeld van een vrouwfiguur dat vorige maand in een geitenstal werd gevonden, is vals. Een bron bij het Griekse ministerie van Cultuur heeft dat onthuld.

Bij een nader onderzoek werden oneffenheden en kleine luchtbelletjes gevonden op het figuur, wat er op zou wijzen dat de koré is gegoten en niet gebeeldhouwd. Het marmeren beeld is dus niet authentiek, maar een vervalsing.

De Griekse politie vond de 120 centimeter hoge koré in een geitenstal in Fyli,

- advertentie -ten noordwesten van Athene. Het beeld was ‘uniek’ en van ‘onschatbare historische waarde’, aldus de archeoloog die het standbeeld inspecteerde.

Experts van het ministerie van Cultuur ontdekten echter dat het een identieke kopie was van een beeld dat in 1886 werd gevonden op de Acropolis. Bij beide beelden ontbreekt de linkerarm en het onderste gedeelte. De experts hebben hun ontdekking gemeld aan de politie en de archeoloog die het beeld bekeek.


~ Natascha NeefParakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: