Dark
Light

‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’

Gewone Nederlanders en de Holocaust
Auteur:
1 minuut leestijd
Wat vonden gewone Nederlanders van de Jodenvervolging
Wat vonden gewone Nederlanders van de Jodenvervolging

De Universiteit van Nederland nodigt geregeld deskundigen uit om een college te geven over een bepaald onderwerp. Tien jaar geleden was historicus Bart van der Boom te gast. In onderstaand college probeert de historicus antwoord te geven op de vraag wat ‘gewone Nederlanders’ van de Jodenvervolging vonden.

‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’ is de bekende leus van de Februaristaking in 1941, het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Nederland. Bart van der Boom onderzocht meer dan honderd oude dagboeken van Joden en niet-Joden en bekeek hoe Nederlanders over de Jodenvervolging dachten.

De historicus won in 2012 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot’. In dit boek staat hij stil bij de vraag of en zo ja wat ‘gewone Nederlanders’ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust. Tot de jaren zeventig luidde het algemeen geaccepteerde antwoord op die vraag dat men het niet had geweten: de beschikbare informatie was te fragmentarisch en de misdaad onvoorstelbaar. Later groeide het vermoeden dat men het niet had willen weten

Wat vonden gewone Nederlanders van de Jodenvervolging?

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×