/

Video: ‘Was de Holocaust een vooropgezet plan?’

Still YouTube
Still YouTube

De Universiteit van Nederland nodigt iedere week een deskundige uit om een college te geven over een bepaald onderwerp. Onlangs was historicus Bart van der Boom te gast. In zijn college, getiteld Was de Holocaust een vooropgezet plan?, stond hij stil bij de geschiedenis van de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden systematisch vervolgd. In totaal werden er tijdens de overheersing door nazi-Duitsland zo’n zes miljoen Europese Joden vermoord. Een groot deel daarvan werd omgebracht in concentratie- en vernietigingskampen.

Van der Boom vertelt in zijn college over het ontstaan van de kampen en de rassenwaan van de nazi’s. De historicus won in 2012 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot’. In dit boek staat hij stil bij de vraag of en zo ja wat ´gewone Nederlanders´ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust.

‘Was de Holocaust een vooropgezet plan?’

Boek: ‘Wij weten niets van hun lot’

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: