Week van de koloniale geschiedenis

Video: ‘Was de Holocaust een vooropgezet plan?’

De Universiteit van Nederland nodigt iedere week een deskundige uit om een college te geven over een bepaald onderwerp. Onlangs was historicus Bart van der Boom te gast. In zijn college, getiteld Was de Holocaust een vooropgezet plan?, stond hij stil bij de geschiedenis van de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden systematisch vervolgd. In totaal werden er tijdens de overheersing door nazi-Duitsland zo’n zes miljoen Europese Joden vermoord. Een groot deel daarvan werd omgebracht in concentratie- en vernietigingskampen.

Van der Boom vertelt in zijn college over het ontstaan van de kampen en de rassenwaan van de nazi’s. De historicus won in 2012 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot’. In dit boek staat hij stil bij de vraag of en zo ja wat ´gewone Nederlanders´ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust.

‘Was de Holocaust een vooropgezet plan?’

- advertentie -

Boek: ‘Wij weten niets van hun lot’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: