Dark
Light

Wallander-schrijver Henning Mankell (67) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Henning Mankell in 2011 - cc
Henning Mankell in 2011 - cc

De Zweedse auteur Henning Mankell, vooral bekend door zijn boeken over inspecteur Kurt Wallander, is maandag op 67-jarige leeftijd overleden. Begin vorig jaar werd longkanker bij de schrijver geconstateerd.

Mankell is bij het grote publiek vooral bekend om zijn (verfilmde) misdaadromans, maar van zijn hand verschenen ook verschillende literaire romans, jeugdboeken en toneelstukken. De schrijver werd in 1948 geboren in Stockholm, als zoon van een rechter. Zijn grootvader, eveneens Henning Mankell geheten, was een componist. Net als zijn opa was de jonge Mankell geregeld in het theater te vinden. Vanaf zijn twintigste was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in zijn geboortestad.

Zijn boeken over inspecteur Kurt Wallander zijn meerdere keren verfilmd. Voor de Zweedse versie kroop Rolf Lassgård in de huid van de rechercheur en in Britse versie speelde Kenneth Branagh de hoofdrol. Tussen 1991 en 2009 schreef Mankell in totaal elf Wallander-boeken. Hij schreef ook de scripts van enkele Tatort-afleveringen.

In 1996 won de Zweed de Astrid Lindgren-prijs voor jeugdliteratuur.

Activist

Henning Mankell stond ook bekend om zijn politiek activisme. Zo verzette hij zich onder meer tegen de Vietnamoorlog, de apartheid in Zuid-Afrika en de manier waarop het westen met zijn voormalige koloniën om ging. Vijf jaar geleden bevond hij zich op het Zweedse schip Sofia dat onderdeel uitmaakte van een hulpkonvooi voor de Gazastrook en werd geënterd door Israëlische commando’s.

×