Milovan Djilas was een van de oprichters en architecten van de socialistische federatie Joegoslavië. In datzelfde land ging hij echter ook ten onder als antagonist van dictator Josip Broz Tito. Tussen 1956 en 1966 zat hij meerdere gevangenisstraffen uit, vooral vanwege zijn kritische artikelen over het communisme, eerst in de
De Amerikaanse schrijver Norman Mailer geldt als een van de grondleggers van de New Journalism, het bedrijven van journalistiek met literaire middelen. Behalve roem kleefde hem ook menig schandaal aan.
De Britse schrijver William Golding is vooral bekend om zijn twee keer verfilmde boek Lord of the Flies. In 1983 won de auteur de Nobelprijs voor de Literatuur.
De Franse schrijver Joris-Karl Huysmans verwierf in de tweede helft van de negentiende bekendheid als decadent auteur.
De auteur werkte jarenlang voor de Haagsche Courant. In 2015 won hij de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek 'De stamhouder'.
Korte biografie van de 'prins van de Friese literatuur' Gysbert Jaicx (1603-1666). Wie was Gysbert Japicx en waarom is hij een belangrijke Fries?
Over het leven van de Romeinse dichter en schrijver Horatius is relatief veel bekend. Met name door de biografie die de historicus Suetonius van hem schreef.
Wat heeft Sherlock Holmes, de pijp rokende superspeurder uit Londen, te maken met een knus stadje in het hart van Zwitserland? Voor de volbloed-fans van de verhalen van Conan Doyle is die vraag een eitje. Die weten dat de negentiende-eeuwse detective bij Meiringen, in het Berner Oberland, zijn dood vond
Zijn naam vestigde Nicolaas Beets (1814-1903) vooral als schrijver – onder het pseudoniem Hildebrand – van het boek Camera Obscura in 1839. Naast schrijver en dichter was Beets een bekende predikant, een aanhanger van de Romantiek en een van de voormannen van het Réveil, een opwekkingsbeweging in de Nederlandse Hervormde
De Engelsman Thomas More (1478-1535) was een belangrijke humanistische schrijver en filosoof uit de tijd van de Renaissance. Hij is wereldberoemd geworden door zijn invloedrijke werk Utopia (1516). Hierin beschreef hij een volgens hem ideaal, maar toen nog fictief, politiek systeem op een eiland.