KlussenKlussen

Waterput en 2000 jaar oud wiel gevonden in Oost-Vlaanderen

In Sint-Gillis-Waas, een dorp in Oost-Vlaanderen, hebben archeologen een deel van een circa tweeduizend jaar oud wiel gevonden. Ook is een waterput uit dezelfde periode gevonden. Dat meldt Erfpunt Waasland.

- ad -

De ontdekking is gedaan tijdens een opgraving aan de Reepstraat. Verspreid over een oppervlakte van ongeveer 1,7 hectare zijn hier sporen uit de metaaltijden, de Romeinse tijd en de middeleeuwen gevonden. In het noordelijke deel van de site stuitten de archeologen op een waterput die voorlopig ruim gedateerd kan worden in de metaaltijden, waarschijnlijk in de ijzertijd (800-50 v.Chr.). Erfpunt Waasland:

“De beschoeiing van de waterput was opgebouwd uit houten paaltjes en planken die in de grond geheid waren. Helemaal onderaan deze waterput werd een stuk hout gevonden dat duidelijk bewerkt was geweest: één zijde was afgerond, centraal was een gat aangebracht en aan één zijde zat een groef. Daarnaast waren nog enkele kleinere gaten zichtbaar.”

In de waterput werd een deel van een houten wiel gevonden. Het is voor het eerst dat in deze regio een wiel uit de ijzertijd is gevonden. De archeologen laten het wiel onderzoeken en prepareren zodat hij later ergens tentoongesteld kan worden.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!