Dark
Light

Zeldzame mijterplaat naar Nationaal Militair Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Links de geschonken mijterplaat, rechts het exemplaar dat men al in de collectie had (NMM)
Links de geschonken mijterplaat, rechts het exemplaar dat men al in de collectie had (NMM)

Een Nederlandse Canadees heeft vorige week een ongeveer 250 jaar oude mijterplaat aan het Nationaal Militair Museum in Soest geschonken. Op de mijterplaat is het wapen van stadhouder Willem V te vinden.

Overdracht van de mijterplaat (NMM)
Overdracht van de mijterplaat (NMM)
Het Nationaal Militair Museum had al een dergelijke mijterplaat. Bij dit museumexemplaar ontbreekt echter een onderdeeltje aan de bovenzijde, terwijl het aangeboden exemplaar helemaal compleet is. Schenker Harry Visser emigreerde in de jaren vijftig vanuit Nederland naar Canada. In 1979 kocht hij bij een antiquair in de Verenigde Staten de mijterplaat, die volgens de verkoper Brits was. De inscriptie ‘je mantiendrai’ deed Visser anders vermoeden. Navraag bij het National Army Museum in Londen bevestigde de Nederlandse herkomst.

Lengte

Mijters werden vroeger gedragen door grenadiers, soldaten die tot taak hadden handgranaten te werpen. Grenadiers werden geselecteerd op hun lengte, en droegen mijters om die lengte nog te benadrukken. Op de voorzijde was een metalen beslag bevestigd, de mijterplaat.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.818 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×