ModeMode

Zuilen van Hercules

Met de Zuilen van Hercules worden traditioneel de grote rotsen bedoeld die aan weerszijden van de Straat van Gibraltar te vinden zijn. Deze zee-engte vormt een verbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De naam verwijst naar de mythologische held Hercules (Herakles). Deze zou na het voltooien van een van zijn beroemde werken de twee zuilen hebben opgericht.

- ad -

Herakles en de runderen van Geryones (Atelier Lucas Cranach de Oude)
Herakles (Hercules) en de runderen van Geryones (Atelier Lucas Cranach de Oude)
Kort voordat Hercules de ‘zuilen’ zou hebben opgericht vermoordde hij vlakbij Spanje de reus Geryones. Geen sinecure: deze oersterke reus beschikte namelijk over drie hoofden en drie lichamen en had zes armen en benen. Om de reus te bereiken brak Hercules volgens Seneca en Plinius het Atlasgebergte open zodat er een doorgang tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ontstond. Nadat de held de reus verslagen had, nam hij diens runderen mee naar koning Eurystheus. Deze gaf Heracles steeds nieuwe opdrachten, in de hoop dat de held eindelijk eens zou worden verslagen.

Het noordelijke deel van de hedendaagse zuilen van Hercules wordt gevormd door de rots van Gibraltar. De zuidelijke zuil is in Marokko te vinden. Hiervoor worden echter verschillende rotsen genoemd: Jebel Musa of Monte Hacho in Ceuta, een Spaanse exclave.

Lees ook: De held Herakles (Hercules) en zijn twaalf werken
…of: De Herculestoren – De Romeinse vuurtoren in Galicië
Overzichtspagina Griekse mythologie

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las