Dark
Light

Marokko

Foto uit 'Berber Memories – Women and jewellery in Morocco'

Berbervrouwen vlechten voor vrijheid

“Kahina, Kahina, schrijf de vrijheid; jij kent geen begrenzingen; jij overwint obstakels”, zong DjurDjura. De Algerijnse ‘meidengroep’ eerde hiermee hun Berberse voormoeder, de mythische vorstin en legerleidster Kahina (zevende eeuw van onze tijdrekening). Toch genieten Berbervrouwen bijzonder weinig vrijheid. Maar ze drukken zich al eeuwenlang op een sluikse manier uit: in hun ‘typische’ vrouwenvlijt: textiel en juwelen.
Zuilen van Hercules - Rots van Gibraltar met aan de overzijde de Marokkaanse kust

Zuilen van Hercules

Met de Zuilen van Hercules worden traditioneel de grote rotsen bedoeld die aan weerszijden van de Straat van Gibraltar te vinden zijn. De naam verwijst naar de mythologische held Hercules (Herakles).
De Rifoorlog - Berbers met twee buitgemaakte geweren (Publiek Domein - wiki)

De Rifoorlog (1920-1926)

Tijdens de Rifoorlog streden Riffijnse stammen onder leiding van Mohammed Abdelkrim El Khattabi voor een onafhankelijke islamitisch geïnspireerde autonome Berberrepubliek.
Volkslied van Marokko - Marokkaanse vlag

Het volkslied van Marokko – De Hymne Cherifien

Tijdens het WK voetbal in Rusland zal het volkslied van Marokko, de Hymne Cherifien, verschillende keren te horen zijn. De lofzang op het noordafrikaanse land is sinds 1956 officieel het volkslied van het koninkrijk Marokko. Ook voor die tijd werd de hymne echter al veel gebruikt.
Fragment van een oude kaart van Marokko

Brief van een christenslaaf

Jan Dekker is nog maar een jongen van 13, bijna 14, als het schip waarop hij vaart wordt gekaapt door een ‘Zaleese Roover’, een kaper uit Marokko. De bemanning wordt als slaaf opgebracht. Tijdens zijn slavernij schrijft Jan een brief naar zijn moeder.
Turks Scheveningse vrouwen aan het werk, Anneloes Groot, collectie Haags Historisch Museum

Arbeidsmigratie in de jaren ’60 en nu

Om te laten zien dat Den Haag niet alleen is opgebouwd door Haagse handen, maar door mensen van over de hele wereld organiseert het Haags Historisch Museum in mei de presentatie Bouwen aan de stad, arbeidsmigratie in de jaren ’60 en nu in het Atrium Den Haag.