Dark
Light

Zwanger op de Olympische Spelen

Auteur:
2 minuten leestijd
Olympische vlam - cc
Olympische vlam - cc

Wereldwijd wordt het zwangere vrouwen afgeraden om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Brazilië dit jaar. Uiteraard vanwege het zika-virus dat door muggen en seks wordt overgedragen. Het virus veroorzaakt mogelijk hersenafwijkingen bij de kinderen die uit deze zwangerschap ter wereld komen. Ik vroeg me af of en hoe vaak zwangerschap onder atleten op de Spelen eigenlijk voorkomt. En bij welke sporten.

Zwangere vrouwen op de Olympische Spelen
Zwangere vrouwen op de Olympische Spelen (Sportsreferents.Com)
Dat je kun blijven sporten tijdens de zwangerschap is bekend. En bij sommige sporten heeft het evident niet veel invloed op de prestaties. Maar dat je geen 100 meter kunt lopen op topniveau als je drie maanden ‘onderweg bent’ is ook evident. Maar er zijn voldoende voorbeelden van vrouwen die nog lang blijven recreatief hardlopen tijdens de zwangerschap.

Op de Spelen

Er zijn statistieken van zwangere atleten. Er blijken – voor zover bekend – in de geschiedenis achttien zwangere atleten te zijn geweest. In vier gevallen wisten de vrouwen niet dat ze zwanger waren ten tijde van de Spelen. De Amerikaanse Lisa Brown zou zeker niet mee hebben gedaan omdat ze aan de gevaarlijke sport ijshockey deed. Hoeveel vrouwen zwanger zijn geworden op de Spelen is niet bekend.

Records

De Oost-Duitse Cornelia Pfohl spant de kroon, zij was niet alleen tijdens twee Olympische evenementen zwanger maar ook in één geval zelfs zeven maanden, en ze won een bronzen medaille. Het is niet verrassend dat ze boogschutter was. De Maleisische Nur Suryani Mohd Taibi was 34 weken zwanger. Zij was schutter op de spelen van 2012.

Anky van Grunsven en Kristie Moor waren ook ver in hun zwangerschap: vijf maanden. Moor deed aan curling, Anky aan dressuur. Beide sporten die je uiteraard nog wel lang kunt beoefenen tijdens een zwangerschap.

Armed & Pregnant: Nur Suryani Mohd Taibi

Medailles

Er zijn vier medailles uitgereikt aan zwangere vrouwen, voor de sporten dressuur, boogschieten, sleeën en schoonspringen. Van Grunsven won in 2004 een gouden medaille, de enige gouden plak uitgereikt aan een zwangere atleet. Vier nog niet geboren kinderen ‘stonden’ dus op het ereschavot.

Sporten

Bij sporten waar je relatief rustig kunt staan of zitten of liggen, zoals schieten, boogschieten, paardrijden of skeleton hoeft een zwangerschap de prestatie de eerste maanden niet in de weg te zitten. En zoals we gezien hebben kun je op de schietonderdelen tot aan de geboorte meedoen. Je moet wel hopen dat het kind niet al te veel beweegt tijdens de wedstrijd. Of erger nog: ter wereld komt.

Bij handbal, kunstschaatsen en volleybal kun je je afvragen of het wel verstandig is. Strandvolleyballer Anita Spring – what’s in a name – was vier maanden zwanger op de Spelen van 1996. De Zweedse atleten Johansson en Julin waren beiden drie maanden zwanger op de onderdelen handbal en kunstrijden.

Naar het zich nu laat aanzien zal er dit jaar geen zwangere atlete op de Spelen zijn.

~ Max Dohle

Meer sportgeschiedenis op Historiek
DVD: Olympische Spelen – De Geschiedenis

×