De Poolse oorlog (1939) – Freischärler en Blitzpogrome

De Tweede Wereldoorlog begon in 1939 met de Duitse bezetting van Polen. In zijn recent verschenen boek De Poolse oorlog staat historicus Perry Pierik uitgebreid stil bij deze belangrijke gebeurtenis. Hij maakt daarbij gebruik van nieuwe informatie, voortgekomen uit de ontsluiting van Russische archieven die onder meer onbekende (Duitse) bronnen

Poolse exodus naar Afrika tijdens Tweede Wereldoorlog

Tussen 1942 en 1943, zijn tienduizenden Polen uit de goelag vrijgelaten. Een deel van hen kwam via Oezbekistan en Perzië in Afrika terecht in door Britten en Polen opgezette kampen. Eén van die kampen bevond zich in het verlaten noorden van Zambia.

De opstand in Treblinka (1943)

Op 2 augustus 1943 kwamen enkele honderden Poolse en Tsjechische Joden in nazi-concentratiekamp Treblinka in opstand. Circa 400 van hen wisten te ontsnappen. Enkele tientallen overleefden de oorlog. Niet lang daarna werd het kamp ontmanteld. In het boek Treblinka 1943. Het verhaal van de opstand in het vernietigingskamp (Omniboek) reconstrueert

De Volkenbond als hoeder van Dantzig en het Saargebied

Na de Eerste Wereldoorlog worden het Saargebied en de stad Dantzig onder toezicht geplaatst van de Volkenbond. Een rol die de Volkenbond naar behoren vervult, maar niet altijd de goedkeuring kan wegdragen van de lokale bevolking.

Joods verleden heeft weer toekomst in Polen

Een verwaarloosde Joods begraafplaats in Bialystok, Polen, is de afgelopen jaren door vrijwilligers gerestaureerd. Een reportage van André Horlings, die de begraafplaats in 1991 bezocht en een artikel schreef over de deplorabele staat waren deze destijds verkeerde.

Conferentie van Jalta (1945)

De conferentie van Jalta was de laatste conferentie van de geallieerde machten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze conferentie werden afspraken gemaakt over het Europa na de Tweede Wereldoorlog.

De omzwervingen van Mala Rivka Kizel

Journalist Pieter van Os heeft een indrukwekkend boek geschreven, geschreven met vaart en handelend over een zwaar edoch belangrijk historisch thema: de Holocaust. In 'Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal' probeert hij het verhaal van de hoogbejaarde Mala Rivka Kizel te reconstrueren.

Van de Holocaust naar het concertpodium

De Joodse Nelly Ben-Or wordt geboren in Lviv in de jaren dertig. Al op jonge leeftijd ervaart ze de verschrikkingen van de Holocaust. In 1941 wordt de Joodse bevolking afgezonderd in het getto van Lemberg van waaruit de Joden gedeporteerd worden. Nelly wordt met haar moeder uit het getto gesmokkeld.

Verzetsstrijder Witold Pilecki liet zich vrijwillig opsluiten in Auschwitz

Als de enige verzetsman die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz liet sturen, leidde de Pool Witold Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij smokkelde bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen.

De Polonaise – Herkomst van de feestelijke dans

Als tijdens een feestje de polonaise wordt ingezet hebben de aanwezigen vaak al een aardige slok op. Er heerst in ieder geval een losse sfeer. De remmen gaan los. En echt veel regels zijn er niet dus inhaken is eenvoudig. Leg de handen op de schouder van je voorganger en

1 2 3 6