Is de mikwe van Venlo wel een mikwe?

De mikwe? - Foto: Limbugs Museum

De mikwe? – Foto: Limbugs Museum

In 2004 werd in Venlo een dertiende-eeuws Joods badhuis gevonden. Er zijn echter twijfels. Gaat het wel om een mikwe?


Volgens de Rekenkamer van de gemeente Venlo zijn verschillende zaken rond het onderzoek naar de vermeende mikwe destijds niet goed verlopen. Zo zouden diverse deskundigen in 2004 al hebben aangegeven dat het waarschijnlijk niet om een mikwe ging, maar naar hen werd niet geluisterd.

Rapportages die de onderzoekers naar de gemeenteraad stuurden worden nu bestempeld als “onwetenschappelijk, bedrieglijk en misleidend”. Vooral gemeente-archeoloog Maarten Dolmans krijgt veel kritiek. Hij zou aan tunnelvisie hebben geleden en kritische informatie niet in zijn verslagen hebben opgenomen.

Menora

In 2008, viet jaar na de ontdekking, werd een inscriptie van een menora gevonden. Dit was volgens archeoloog Dolmans ‘het bewijs’ dat de middeleeuwse kelder ooit een joods ritueel bad was. Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt echter dat deze inscriptie waarschijnlijk niet echt is. Op oude foto’s van de vondst is de menora namelijk helemaal niet te vinden.

- advertentie -

De zaak ligt gevoelig in Limburg omdat het Limburgs Museum speciaal voor de mikwe een nieuwe vleugel liet bouwen. Deze kostte 3 miljoen euro, waarvan 750.000 euro werd betaald door de gemeente Venlo.

De Rekenkamer adviseert een nieuw onderzoek te laten doen naar de opgegraven kelder.

ro-spitsbergen-muts-1-gr
Sporen van de mysterieuze greppel - Foto: Utrechtse Heuvelrug

[caption id="attachment_39160" align="alignnone" width="585"] Foto: Utrechtse Heuvelrug

In Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug, hebben…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: