///

De bijzondere laatste woorden van John Sedgwick

John Sedgwick
John Sedgwick

John Sedgwick
John Sedgwick
De noordelijke generaal John Sedgwick stierf tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog terwijl hij zijn manschappen moed probeerde in te spreken. Zijn laatste woorden zijn legendarisch.

John Sedgwick had zijn sporen wel verdiend. Hij vocht onder meer in de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en verschillende Indianenoorlogen. Aan het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was Sedgwick kolonel. In Virginia vocht hij in de Slag bij Yorktown en de Slag bij Seven Pines. Bij een latere slag raakte hij gewond aan arm en been. Hij herstelde en op 4 juli 1862 werd Sedgwick bevorderd tot generaal-majoor.

De Amerikaan sneuvelde op 9 mei 1864, tijdens de Slag bij Chancellorsville. Terwijl zijn mannen dekking zochten omdat sluipschutters, zo´n 900 meter verderop, het op hen gemunt hadden, besloot Sedgwick zijn mannen moed in te spreken. Hij liep rechtop in het open veld en riep zijn mannen toe:

“Wat? Mannen die wegduiken voor een paar kogels? Wat gaan jullie doen als ze het vuur over de hele linie openen? […] Waarom duiken jullie weg? Ze kunnen nog geen olifant raken vanaf deze afstand!”

De generaal werd hierop door een kogel getroffen in zijn linkeroog. John Sedgwick viel dood neer.

De Amerikaan ligt begraven bij zijn geboorteplaats. In Gettysburg National Military Park is een ruiterstandbeeld voor hem opgericht.

Lees ook: Voltaire wilde duivel op sterfbed niet schofferen

De laatste woorden van John Sedgwick:

.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: