Als je een enorme omweg maakt, kan je geërgerd uitroepen "het is een mijl op zeven!" De vraag waar deze uitdrukking vandaan komt, heeft taalkundigen langere tijd beziggehouden.
Na de Tweede Wereldoorlog werden 39 Nederlandse oorlogsmisdadigers geëxecuteerd. Onder hen de Heerlense kampbewaker Johannes Driehuis.
Het werk in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen was vies en ongezond, maar vooral gevaarlijk. Honderden ‘koempels’ kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw om het leven bij ongelukken die voornamelijk ondergronds plaatsvonden. Op 15 september 1908 ging het voor de eerste keer bovengronds goed mis. Op de mijn Laura in Eygelshoven verongelukten die dag zeven mijnwerkers bij een explosie in
Het middeleeuwse burcht Elsloo in Limburg raakte begin zeventiende eeuw door hoge waterstanden in de rivier de Maas in verval. Uiteindelijk werd het ooit belangrijke bouwwerk van de heer van Elsloo volledig door de rivier verzwolgen.
Het middeleeuwse Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg behoort tot de grootste kastelen van Nederland.
Ook in de voormalige Oostelijke Mijnstreek (Heerlen en omgeving) waren gedurende het interbellum nationaalsocialistische onruststokers actief.
De vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een verzameling Nederlandse bodemvondsten aan het museum geschonken. Het gaat om zesendertig voorwerpen waarvan het merendeel is gevonden in (de omgeving van) Maastricht.
Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het om een rivieraak uit de periode van de elfde tot de dertiende eeuw. De exacte datering moet nog worden vastgesteld, maar volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om een van de oudste scheepsvondsten in Limburg.
De term gastarbeiders kennen de meeste Nederlanders wel. Op 22 juni 2020 werd dit begrip, dat typerend is voor de geschiedenis van Nederland in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog, toegevoegd aan de Canon van Nederland.
Het abdijvorstendom Thorn (Stift Thorn) in Midden-Limburg was in de achttiende eeuw ‘the place to be’ voor de hoogadellijke dochters van de Europese rijksvorsten en -graven. Ze werden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand.
De Lange Jan, de schoorsteen van de laatste steenkolenmijn van Nederland, nam in 1976 wraak toen hij werd neergehaald. Hij viel de verkeerde kant op.
Staatsmijn Beatrix was gepland in een gebied waar met succes steenkool kon worden gedolven. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg. Alle voorbereidingen ten spijt besloot het Rijk in 1962 te stoppen met de verdere aanleg van de mijn, vanwege beschikbaarheid van aardolie, aardgas en kernenergie.
De 'Steen van Linne' uit Limburg werd omstreeks 10.000 v.Chr. gemaakt en wordt beschouwd als de oudste tekening van Nederland.
In de 19e eeuw kwam met de uitvinding van de stoomboot en stoomlocomotief het toerisme in Europa op gang. Ook Limburg werd een aantrekkelijke vakantiebestemming.
De jaren zestig en zeventig kenden een nogal uitgesproken visie rondom woningbouw. Het leidde in het plaatsje Blerick, bij Venlo, tot de grootste wooneenheid die in Nederland bestaan heeft: De Knoepert.
Bij de graven en de zogenaamde Muren der Vermisten zijn van 1 tot en met 5 mei foto’s te zien van militairen die sneuvelden tijdens bevrijdingsoperaties.
Vakwerkbouw, het bouwen met hout en leem, is al eeuwenoud en als fenomeen verspreid over heel Europa.
Kerstavond 1944 reed een militaire colonne naar Maastricht om op een bijzondere manier kerst te vieren in een mergelgroeve.
In het Limburgse dorpje Lottum is een negentiende-eeuwse pannenoven gevonden. Volgens de ontdekker, historicus Marcel Dings, is de vondst bijzonder omdat nergens in de verre omtrek zo’n soort oven bewaard gebleven is.
Op oude kaarten van de omgeving van Arcen staat ter plekke van de huidige bossen van Kasteel Arcen de veldnaam ‘Dolgaard’ geschreven, de oude naam voor doolhof.
Januari 1945: Maandenlang hing de dreiging al in de lucht: Roermond en directe omgeving moest worden ontruimd. Nu de stad in de frontlinie kwam te liggen was het niet langer veilig voor de burgerbevolking.