Dark
Light

Limburg

Artikelen over of gerelateerd aan de geschiedenis van Limburg.

Maastricht
Overzicht van het verwoeste ketelhuis. Twee van de behouden ketels zijn duidelijk zichtbaar.

De mijnramp op de Laura (1908)

Het werk in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen was vies en ongezond, maar vooral gevaarlijk. Honderden ‘koempels’ kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw om het leven bij ongelukken die voornamelijk ondergronds plaatsvonden. Op 15 september 1908 ging het voor de eerste keer bovengronds goed mis. Op de mijn Laura in Eygelshoven verongelukten die dag zeven mijnwerkers bij een explosie in
12 minuten leestijd
Val van de Lange Jan in Heerlen, 21 augustus 1976

De wraak van de Lange Jan

Op 21 augustus 1976 werd de schoorsteen van de laatste steenkolenmijn opgeblazen. Vlekkeloos verliep deze operatie echter niet. De schoorsteen, bijgenaamd De Lange Jan, viel de verkeerde kant op en veroorzaakte een enorme schade.... Al snel werd onder de Heerlenaren gezegd dat de schoorsteen wraak had genomen.
3 minuten leestijd
Het mijnterrein in voorjaarsbloei.Bron afbeeldingen: Staatsmijn Beatrix - Luc Wolters (uitgeverij Vantilt)Het mijnterrein in voorjaarsbloei.Bron afbeeldingen: Staatsmijn Beatrix - Luc Wolters (uitgeverij Vantilt)

Staatsmijn Beatrix, de mijn die nooit in gebruik werd genomen

Staatsmijn Beatrix was gepland in een gebied waar met succes steenkool kon worden gedolven. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg. Alle voorbereidingen ten spijt besloot het Rijk in 1962 te stoppen met de verdere aanleg van de mijn, vanwege beschikbaarheid van aardolie, aardgas en kernenergie.
×