Week van de koloniale geschiedenis

100.000 dollar voor Mickey Mouse-poster uit 1928

Foto: Heritage Auctions
In Amerika is een oude poster van Mickey Mouse geveild voor ruim 100.000 dollar. Veilinghuis Heritage Auctions heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om een van de oudste nog intacte posters van het Disney-figuurtje met daarop de tekst The world’s funniest cartoon character (Het grappigste tekenfilmfiguur ter wereld) . De poster dateert uit 1928 en werd gekocht door een anonieme bieder uit Dallas. Hij was bereid 101.575 dollar voor de poster neer te leggen. Omgerekend is dat ongeveer 77.000 euro.

Mickey Mouse was op 15 mei 1928 voor het eerste te zien in een tekenfilm. Het stripfiguurtje debuteerde, samen met zijn vriendin Minnie Mouse, in de film Plane Crazy. In deze eerste film waren de figuurtjes nog niet te horen. Het was een stille film. Echt bekend werd met Mickey Mouse met de film Steamboat Willie die ook in 1928 werd uitgebracht. Het stemgeluid van de muis kwam van niemand minder dan Walt Disney zelf. Later werd de stem van Mickey Mouse onder meer nog ingesproken door Jimmy MacDonald en Wayne Alwine.

- advertentie -

‘Plane Crazy’, het debuut van Mickey Mouse

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: