Pyrrusoverwinning – herkomst van de uitdrukking

Aan een pyrrusoverwinning heb je niet zoveel. Het is een schijnsucces of een nep-overwinning. Je hebt dan wel gewonnen, maar schiet er weinig mee op. Waar komt deze bekende uitdrukking eigenlijk vandaan?

Het antwoord op die vraag moeten we zoeken in het oude Griekenland. Rond 300 voor Christus heerste daar een zekere koning Pyrrhus over de Griekse provincie Epirus. Hij moest geregeld de wapens opnemen tegen Romeinse troepen. Zo vocht hij bijvoorbeeld bij Heraclea (280 v.Chr.) en bij Asculum (279 v.Chr.). Hoewel hij vaak won, verloor hij erg veel manschappen. Toen hij na een van deze moeizame overwinningen gefeliciteerd werd met de zege, verzuchtte hij volgens de geschiedschrijver Plutarchus:

“Als we nog één veldslag (zullen) winnen, gaan we (eraan) ten onder!”

Aan die vermeende uitspraak danken we de pyrrusoverwinning.

Lijst van historische uitdrukkingen en gezegden
Overzicht van boeken over de (Nederlandse) taalgeschiedenis

- advertentie -

Archiefstukken:

 • De Digitale Stad: internetdoorbraak in Nederland

  De Digitale Stad: internetdoorbraak in Nederland

  Vandaag, 25 jaar geleden, op zaterdag 15 januari 1994 werd De Digitale Stad gelanceerd en binnen zes weken rammelden er meer dan tienduizend gebruikers aan de poort van de virtuele … Lees verder »
 • Bliksemafleider temde woede God

  Bliksemafleider temde woede God

  In 1752 vond de Amerikaanse wetenschapper en politicus Benjamin Franklin de bliksemafleider uit. Daarmee kwam een geleidelijk einde aan het volksgeloof dat – ooit – Thor (of Donar), de Germaanse … Lees verder »
 • De Vennbahn – Een bijzonder grensgeval

  De Vennbahn – Een bijzonder grensgeval

  Dankzij het Verdrag van Versailles kreeg België een klein deel van een tot die tijd Duitse spoorweg toegewezen. Voor België was deze spoorweg interessant omdat deze de industriële centra van … Lees verder »
 • Tien verdwenen dagen

  Tien verdwenen dagen

  Getallen, tijdsaanduidingen, maten en geldbedragen lijken objectieve waarheden. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn ontworpen naar de menselijke maat. Mythevorming, misverstanden, manipulaties en machtsvertoon liggen ten grondslag aan de … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister