1300 jaar oude ski gevonden in Noorwegen

Archeologen hebben in Noorwegen een 1300 jaar oude ski uitgegraven. In 2014 werd de andere helft van het paar al gevonden in het ijs. Dat deel verkeerde in minder goede staat. Het tweede deel kon blootgelegd worden doordat het ijs voldoende was gesmolten.

De Tweede Wereldoorlog vanuit Noors perspectief

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was koningin Wilhelmina niet het enige koninklijke staatshoofd dat in ballingschap in Londen verbleef. Ook George II van Griekenland, Peter II van Joegoslavië en Haakon VII van Noorwegen vonden hier voor korte of lange tijd onderdak met hun regering.

De wintervesting – De sabotage van Hitlers atoombom

Operatie Freshman was slechts een van de meerdere pogingen die vanuit Groot-Brittannië werden ondernomen om de productiefaciliteit in de Noorse provincie Telemark te vernietigen. Dit zou later worden aangeduid als de sabotage van de zwaar waterproductie in Noorwegen.

‘Het witte bussenplan’ – Een van de grootste reddingsacties van de oorlog

Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder enige honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel eerder in Kamp Vught zat. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’. Dit plan

Ontdekkingsreiziger gaf stateloze vluchtelingen paspoort

De Noor Fridtjof Nansen wordt vooral herinnerd om zijn ijskoude avonturen op het noordelijk halfrond. Hij is echter ook de geschiedenisboeken ingegaan als de man die een speciaal paspoort voor stateloze vluchtelingen instelde: het naar hem vernoemde Nansenpaspoort.

Noors museum geeft geroofde Matisse terug

Een Noors museum geeft een kostbaar schilderij van de Franse kunstschilder Henri Matisse terug aan nabestaanden van een Joodse kunstverzamelaar die het werk tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen af moest staan aan de nazi’s. Het gaat om het werk Robe bleue dans un fauteuil ocre, een van de topstukken van

Wetenschapper ontcijfert eeuwenoude runencode

Een Noorse wetenschapper van de universiteit van Oslo zegt een negenhonderd jaar oude runencode te hebben ontcijferd. Dat meldt The Guardian. Het gaat om de zogenaamde jötunvillur-code uit de twaalfde en dertiende eeuw waarover wetenschappers zich al jaren buigen. Runoloog Jonas Nordby zegt de code nu eindelijk te hebben ontcijferd.

Noorse excuses voor rol Holocaust

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft vrijdag, tijdens de internationale Holocaust Memorial Day, excuses aangeboden voor de betrokkenheid van zijn land bij de Holocaust.

Fridtjof Nansen, zoöloog en ontdekkingsreiziger

Noorse zoöloog en ontdekkingsreiziger. Ontving in 1922 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn inzet als functionaris van de Volkenbond voor het lot van krijgsgevangen en vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.