Secretaresse concentratiekamp (96) aangehouden na vlucht

De Duitse politie heeft donderdag een 96-jarige vrouw aangehouden. De vrouw werkte tijdens de oorlog als secretaresse voor de nazi’s in concentratiekamp Stutthof. Ze moest donderdag terechtstaan voor medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen maar nam de benen.

Oud-nazi (97) kort voor mogelijke uitzetting overleden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de in Oekraïne geboren Helmut Oberlander onderdeel uit van Einsatzkommando 10a, een doodseskader van de nazi’s dat verantwoordelijk was voor de moord op tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners.

Holocaust Namenmonument onthuld: 102.000 namen

De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden, ontwierp het monument. Van bovenaf bestaat zijn creatie uit vier objecten van spiegelend roestvaststaal drie Hebreeuwse letters vormen. Deze letters vormen samen het Hebreeuwse woord Lezecher dat ‘in herinnering aan’ betekent.

Het geroofde kookboek van Alice Urbach

In 'Het geroofde kookboek' van Karina Urbach verliest de succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach in 1938 na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar ternauwernood naar Engeland te vluchten. Later emigreert ze naar de vs, waar ze in de jaren veertig

Seksueel geweld in concentratiekampen

Voor haar studie geschiedenis deed Eefje van den Akker, onder begeleiding van NIOD-directeur Frank van Vree, enige tijd geleden onderzoek naar seksueel geweld in concentratiekampen. Historiek stelde de inmiddels afgestudeerde historica enkele vragen over dit onderzoek.

Koning onthult Holocaust Namenmonument

Het Holocaust Namenmonument staat langs het begin van de Weesperstraat, deel van wat ooit – voor de Tweede Wereldoorlog – de drukke Amsterdamse Jodenbuurt was. Van bovenaf bestaat het monument uit vier Hebreeuwse letters die samen ‘in herinnering aan’ betekenen.

Chef-kok in IG Auschwitz

IG Farben en de nazistaat waren twaalf jaar lang intensief met elkaar verbonden. Het Duitse chemieconcern stelde zich gewillig in dienst van Hitlers oorlogsplannen en produceerde onder andere de brandstoffen, chemicaliën, rubber en medicijnen die noodzakelijk waren om de oorlogsindustrie en het leger te bevoorraden. In fabrieken verspreid over het

Het geroofde kookboek – hoe de nazi’s een bestseller stalen

De succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach verliest in 1938 na de Anschluss haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar naar Engeland te vluchten. Tijdens een bezoek aan een Weense boekhandel vindt ze later haar eigen kookboek terug, met op het omslag als auteur de naam van

Stolpersteine voor homoseksuele oorlogsslachtoffers

Aan het begin van Pride Amsterdam worden in de hoofdstad enkele stolpersteine geplaatst voor Joodse homoseksuele en lesbische oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland zijn vermoord.

Grafstenen confronteren met de bijna-vernietiging van Joden in Rotterdam

Niet ver van de verkeersdrukte van de Van Brienenoordbrug is de Joodse begraafplaats aan het Toepad in de Rotterdamse wijk Kralingen een oase van rust. Aan twee kanten ingeklemd tussen volkstuintjes en zelf rijkelijk begroeid met dennenbomen, berken en kastanjes verlaat je hier de chaotische stedelijke omgeving. Je stapt in

Man met nazi-tatoeages in zwembad Leersum

Het Bosbad in Leersum kreeg deze week bezoek van een man met nazi-tatoeages op zijn lichaam, waaronder afbeeldingen van een figuur die de Hitlergroet brengt en een portret van SS-leider Heinrich Himmler.

Negatieve getuigen

Daders en toeschouwers maakten ontelbare foto’s van de jodenvervolging, maar van het moorden zelf, de zogenaamde executies, bleven er weinig bewaard. Het overgrote deel moet toen de oorlogskansen keerden, als mogelijk bewijs ten laste, vernietigd zijn.

Gustav Schröder (1885-1959) en de reis van de St. Louis

Gustav Schröder ging de geschiedenis in als de kapitein van de oceaanstomer St-Louis die door zijn onverzettelijkheid aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan negenhonderd Duitse Joden wist te redden uit de handen van de nazi’s.

1 2 3 11