In De Joodsche Invalide, een bekend tehuis in Amsterdam voor Joodse invaliden en ouden van dagen, voelden veel bewoners zich veilig, ook tijdens de toenemende dreiging vanuit nazi-Duitsland in de jaren dertig. Tijdens de bezetting bleek echter op dramatische wijze dat die vermeende veiligheid niets meer was dan een illusie.
De Amerikaan Benjamin Ferencz overleed afgelopen week op 103-jarige leeftijd. Na de Tweede Wereldoorlog was hij in Neurenberg hoofdaanklager tijdens het zogeheten Einsatzgruppen-tribunaal, dat in de media "de grootste moordzaak in de geschiedenis" werd genoemd.
Minder dan 10 procent blijkt de oorlog te hebben overleefd. Het contrast met het landelijke gemiddelde van 27-29 procent overlevenden is daarmee nog groter dan eerder werd gesteld.
Hoogleraar Duitslandstudies Paul Sars ontwikkelde met een team van studenten en docenten studiematerialen waarmee leerlingen zich verdiepen in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Het maakte Hitler dus niet uit of het om een vervalsing ging of niet, als de ‘ware’ aard van de Jood er maar in werd beschreven: een zo goed als middeleeuwse manier van omgaan met bronnen."
Lang niet alle journalisten steunden het optreden van de Duitse bezetter openlijk. Maar in protest of verzet komen, deden zij ook niet. En dat is een onthutsende geschiedenis om te lezen. Het stemt tot nadenken wanneer je leest hoe gemakkelijk vele Nederlandse journalisten zich erbij neerlegden toen hun Joodse collega’s werden ontslagen.
De volledige Tweede Kamer heeft per open brief een verzoek ingediend bij premier Rutte en koning Willem-Alexander om de Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk (1896-1976) postuum de hoogste koninklijke onderscheiding te verlenen.
Van alle docenten in het voortgezet onderwijs was 42 procent afgelopen jaar in de klas getuige van antisemitische voorvallen. Docenten gaven aan dat voetbal de meest voorkomende context was waarin leerlingen Joden als groep beledigden.
Hoewel het erop leek dat de Joodse gemeenschap enige mate van zelfbestuur kreeg, werd de Joodse Raad in werkelijkheid de voltrekker van haar eigen ondergang. De leden van de raad kwamen voor enorme dilemma’s te staan.
Voor een monument in het museum van Kamp Westerbork worden de komende tijd anderhalf miljoen knopen verzameld. Elke knoop staat symbool voor een kind dat de Holocaust niet overleefde.
De tweetalige kennisbank is zowel bedoeld voor professional als algemeen geïnteresseerden en bevat een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis.
“Na die laatste brief was alles veranderd. Na die laatste brief wilde Vicente alleen nog maar niet weten. Niets weten. In één klap helemaal niets meer weten."
Op 2 oktober is het tachtig jaar geleden dat de joodse werkkampen in Nederland werden ontruimd. Die nacht in 1942 zorgde voor een enorme toename van het aantal gevangen in kamp Westerbork.
Honderdduizend Joden vervulden in de Eerste Wereldoorlog militaire dienst in het Duitse leger, hoewel dit al tijdens de oorlog werd ontkend door rechts-radicale antisemieten in wier wereldbeeld Joden slechts oorlogsprofiteurs en lijntrekkers konden zijn.
Vanaf Bulgaars grondgebied werd in de jaren 1940-1945 geen enkele Jood gedeporteerd. Dit mede dankzij grootschalig verzet van de Bulgaarse bevolking.
In 2021 bracht de Londense afdeling van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster de memoires uit van Magda Hellinger, een Slowaakse dame van joods geloof, die tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar en negen maanden Auschwitz-Birkenau overleefde.
Op 4 augustus 1942 vertrok het eerste transport vanuit de Belgische Dossinkazerne richting Polen. Deze trein vervoerde 999 Joodse mannen, vrouwen en kinderen en had als bestemming concentratiekamp en vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau. Vandaag is het precies tachtig jaar geleden dat dat transport plaatsvond.
Zaterdag herdacht Herinneringscentrum Kamp Westerbork in de aanwezigheid van Holocaust overlevenden en nabestaanden Het Eerste Transport van 15 juli 1942. Het is precies tachtig jaar geleden dat de eerste trein met 1.137 Joden naar Auschwitz vertrok.
De gemiddelde redder was zich bewust van de hulpbehoevendheid van het slachtoffer, had de gelegenheid om te helpen en had vaak het gevoel dat hij de enige was die hulp kon of zou aanbieden.
In de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt volgende maand voor het eerst het concert-drama Requiem van Theresienstadt uitgevoerd. Het stuk bestaat uit een opvoering van het beroemde Requiem van Verdi, afgewisseld met historische filmbeelden van nazi-getto Theresienstadt.