De archiefinstelling heeft nooit eerder vertoonde beelden online van de Rotterdamse amateurfotograaf Ferdinand Grimeijer (1894-1989) online gezet. Deze fotograaf kreeg aan het begin van de bezetting het verzoek om de stad te blijven vastleggen. Dat deed hij tot na de bevrijding. Hij maakte onder meer foto’s van de verwoeste stad, maar ook van het ‘gewone’ leven op straat.
"Drieënhalf jaar ben ik als op 10 mei 1940 het nazi-bataljon van General Dietrich Von Choltitz het Rotterdamse Noordereiland bezet. De zon is nog niet op als parachutisten uit het blauw neerkomen."
Het Rotterdamse metrostation Leuvehaven wordt komende week omgebouwd tot een soort expositieruimte. Op de wanden van het station zullen vijfentwintig grote foto’s van scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam getoond.
Tijdens mijn onderzoek naar de achtergronden van de persoon Lucy Havelaar, viel het me op dat er weinig over haar geschreven is. Merkwaardig, want zij was een vrouw die heel veel voor de bewoners van de Rotterdamse wijk Vreewijk en daarbuiten heeft betekend.
De Rotterdamse algemene begraafplaats Crooswijk ligt vlakbij de Kralingse Plas. Ernaast stroomt het riviertje De Rotte. Het verkeer van de A20 raast langs op een steenworpafstand, maar daar merk je ter plekke niets van. Historiek-medewerker en schrijver Kevin Prenger bezocht recent de begraafplaats en stelde hiervan een verslag samen met speciale nadruk op de graven en monumenten in relatie tot
Het gezegde ‘Zo oud als de weg naar Kralingen’ is een van de vele uitdrukkingen waarin plaatsnamen voorkomen. Duidelijk is dat dit spreekwoord iets te maken heeft met ouderdom. Maar wat betekent deze zegswijze precies?
Een vervallen TBC herstellingsoord vlakbij de Euromast in Rotterdam is gered van de sloop. Rotterdammers konden er terecht om te herstellen na behandeling in het ziekenhuis. De op het zuiden gerichte gevel kon in zijn geheel open, zodat patiënten in de zon konden aansterken.
Afgelopen jaar heeft het Stadsarchief Rotterdam in samenwerking met Stichting Voorouder uitgebreid onderzoek gedaan naar het bombardement op Rotterdam van mei 1940. Op basis van dat onderzoek is vandaag een officiële lijst met namen van slachtoffers gepubliceerd.
Het monument herdenkingsmonument heeft de vorm van een fakkel, symbool voor het verzetsvuur. Het bovenste deel stelt het verzet in het algemeen voor, uitgebeeld door een figuur die met gespreide armen de eronder staande slachtoffers beschermt.
Niet ver van de verkeersdrukte van de Van Brienenoordbrug is de Joodse begraafplaats aan het Toepad in de Rotterdamse wijk Kralingen een oase van rust. Aan twee kanten ingeklemd tussen volkstuintjes en zelf rijkelijk begroeid met dennenbomen, berken en kastanjes verlaat je hier de chaotische stedelijke omgeving. Je stapt in de rijke en verdrietige geschiedenis van de Joodse gemeenschap in
De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?
Het FENIX Landverhuizersmuseum in Rotterdam heeft een zeldzaam uitrolpanorama uit 1826 verworven. De handgekleurde litho in originele kartonnen koker meet uitgerold ruim twee meter en biedt een langgerekt en gedetailleerd stadsgezicht van de stad Rotterdam, gezien uit het zuiden.
Het driedaagse Holland Pop Festival dat in 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam werd gehouden, wordt vaak beschouwd als de Nederlandse versie van het legendarische Amerikaanse Woodstockfestival van een jaar eerder.
De datum 7 juni 1340 wordt beschouwd als de dag waarop Rotterdam definitief zijn stadsrechten kreeg, van graaf Willem IV. Al twee keer eerder kreeg de stad privileges toegekend van de aristocratie, namelijk in 1299 en 1328. Hoe zit dit?
Zes leden van de Joodse familie Hoek verstopten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ondergronds hol in Markelo (Twente). Vijf van hen overleefden de oorlog. Stichting Oorlogsverhalen sprak enige tijd geleden over deze bijzondere geschiedenis met Rivka Hoek, zelf geboren in 1947.
Onlangs stierf op Tweede Kerstdag in een buitenwijk van Moskou een Rotterdammer op de gezegende leeftijd van 98 jaar. George Blake (1922-2020) was niet zomaar een pensionado die uit plezier van zijn oude dag genoot in de frisse Russische hoofdstad. Hij is ontegenzeggelijk de meest beruchte spion van Nederlandse bodem.
Het gezegde ‘door het lint gaan’ kent nagenoeg iedereen wel. Wat is de betekenis van deze uitspraak?
Uit meerjarig onderzoek blijkt dat de groei van de stad Rotterdam nauw verbonden is met het kolonialisme en slavernijhandel.
In Rotterdam worden vijf straten in een nieuwbouwwijk vernoemd naar personen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.
Het Stadsarchief Rotterdam heeft de arrestantenkaarten van de Rotterdamse Gemeentepolitie uit de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt.
Historisch taalkundige Peter-Alexander Kerkhof heeft een reconstructie gemaakt van het Oudnederlands zoals dat rond de elfde eeuw in grote delen van het huidige Nederland werd gesproken.