Dark
Light

3300 jaar oud scheepswrak ontdekt voor Israëlische kust, het oudste ooit gevonden in diepe wateren

2 minuten leestijd
Een aantal van de kruiken op de zeebodem
Een aantal van de kruiken op de zeebodem (Foto: IAA)

Een Brits aardgasbedrijf heeft negentig kilometer voor de kust van Noord-Israël het wrak van een ongeveer 3300 jaar oud vrachtschip gevonden. Het zou gaan om het oudste schip dat ooit in diepe wateren is aangetroffen.

Bij het schip zijn honderden intact gebleven vaten gevonden. Hierin zit vermoedelijk olie en fruit. Vooral de locatie waar het schip ligt is volgens medewerkers van de Israel Antiquities Authority (IAA) bijzonder. Vaak gaat men er namelijk van uit dat zeevaarders in de bronstijd tijdens hun tochten altijd land in zicht hielden, zodat ze onderweg een oriëntatiepunt hadden en relatief veilig naar een andere haven konden varen. Vanaf de plek waar het wrak is gevonden, is de kustlijn echter niet meer waar te nemen. De onderzoekers suggereren daarom dat de zeevaarders zich mogelijk op een andere manier oriënteerden, bijvoorbeeld door de stand van de zon en sterren bestuderen.

Het kan echter ook zijn dat het schip duizenden jaren geleden onbedoeld verder wegdreef van de kust en vervolgens verging.

Doordat het houten schip de afgelopen millennia op grote diepte (1800 meter) lag, verkeert het nog in relatief goede staat. Het is niet aangetast door bijvoorbeeld zeestromingen of vissers. Volgens de IAA is het waarschijnlijk onmogelijk om nog te achterhalen waarom het vrachtschip precies verging. Dit kan bijvoorbeeld gebeurd zijn tijdens een storm, maar ook na een aanval door piraten. Grote delen van het wrak zijn bedekt door een laag modder. Wel zijn verschillende vaten met lading op de zeebodem zichtbaar.

Het vaartuig werd ongeveer een jaar geleden al ontdekt, toen het aardgasbedrijf met een onderwaterrobot de zeebodem onderzocht. Hierna werd de IAA op de hoogte gebracht. Recent is met hulp van het aardgasbedrijf nader onderzoek gedaan bij het wrak. Hieruit kwam naar voren dat het schip dateert uit de veertiende of dertiende eeuw voor Christus en een lengte van circa 12 tot 14 meter heeft. Er zijn geen plannen om het wrak op te duiken. Wel zijn tijdens het recente onderzoek twee kruiken voor nader onderzoek boven water gehaald.

Volgens de IAA zijn er slechts twee andere scheepswrakken met lading bekend uit de late bronstijd in de Middellandse Zee. Beide werden gevonden voor de Turkse kust.

Kano van Pesse

Het vrachtschip is zeker niet het oudste bekende vaartuig ter wereld. Die eer is weggelegd voor de zogenoemde Kano van Pesse uit Nederland, een boomstamkano die in 1955 iets ten noorden van Hoogeveen is gevonden. Dit vaartuig is vermoedelijk tussen 8040 en 7510 jaar voor Christus gemaakt.

Bronnen

-https://tjvnews.com/2024/06/a-ship-found-far-off-israels-coast-could-shed-light-on-the-navigation-skills-of-ancient-mariners/
-https://www.timesofisrael.com/3300-year-old-ship-found-off-israeli-coast-is-oldest-ever-found-in-deep-waters/
×