Scheepswrak fluitschip in Baltische zee gedateerd

De internationale duikgroep Badewanne heeft ontdekt uit welk jaar het unieke scheepswrak stamt dat op de bodem van de Baltische Zee ligt. Het wrak van een Nederlands fluitschip werd vorig jaar op een diepte van 85 meter aangetroffen en is buitengewoon goed bewaard gebleven.

Resten duizend jaar oud schip gevonden in Limburg

Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het om een rivieraak uit de periode van de elfde tot de dertiende eeuw. De exacte datering moet nog worden vastgesteld, maar volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om een van de oudste scheepsvondsten in Limburg.

Charles Alfred Bartlett en de ondergang van de HMHS Brittanic

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zonk voor de Griekse kust het hospitaalschip HMHS Brittanic, een zusterschip van de Titanic. Lange tijd bleef het onzeker of het schip werd getorpedeerd of in botsing kwam met een mijn. Pas recent werd duidelijk wat er precies gebeurde.

Identiteit twee opvarenden VOC-schip Rooswijk gevonden

Onderzoekers zijn erin geslaagd de identiteit van twee opvarenden van het VOC-schip Rooswijk te achterhalen. Deze Nederlandse Oost-Indiëvaarder (VOC) zonk in januari 1740 op de Goodwin Sands in Kent, met een grote lading van zilveren staven en munten aan boord. De laatste jaren wordt veel onderzoek naar dit scheepswrak gedaan.

Groot aantal scheepswrakken gevonden in Hoornse Hop

Op de bodem van het Markermeer bij Hoorn hebben archeologen sporen van een groot aantal scheepswrakken gevonden. Mogelijk gaat het om wrakken van een Spaanse vloot die in 1573 verging tijdens de Slag op de Zuiderzee, een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Rijksdienst op zoek naar wrakken Slag op de Zuiderzee (1573)

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) laat archeologisch onderzoek uitvoeren in de Hoornse Hop. Hier werd van 7 tot 12 oktober 1573 een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis uitgevochten: de Slag op de Zuiderzee.

Hans Langsdorff en de ondergang van de “Graf Spee”

De zeventiende december 1939 liet kapitein Hans Langsdorff de trots van de Duitse “Kriegsmarine”, het slagschip “Graf Spee” in het estuarium van de Rio de la Plata nabij de havengeul van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo tot zinken brengen. Drie dagen later pleegde hij in Buenos Aires zelfmoord.

Oudste Nederlandse scheepswrak ooit in Noordzee gevonden

Bijzonder is dat ook een deel van de lading is aangetroffen: ongeveer vier ton aan koperen platen. Deze platen werden vermoedelijk gebruikt om munten van te maken. Het is de oudste koperen scheepslading die ooit in Nederland is gevonden.

Achttiende-eeuws koopvaardijschip gevonden in Noordoostpolder

In de Noordoostpolder is woensdag een begin gemaakt met de opgraving van een bijzonder scheepswrak: een vroeg achttiende-eeuws koopvaardijschip, waarover tot voor kort niets bekend was. De opgraving vindt plaats in agrarisch gebied nabij Rutten en wordt uitgevoerd door het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Wrak Amerikaans vliegdekschip uit WOII gevonden

Zo’n achthonderd kilometer uit de oostkust van Australië is zondag het wrak van de USS Lexington teruggevonden. Dit Amerikaanse vliegdekschip, bijgenaamd de “Lady Lex”, zonk op 8 mei 1942 na Japanse bombardementen, tijdens de Slag in de Koraalzee. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een vliegdekschip zonk.

1 2 3 7