A Royal Affair, een koninklijke affaire in Denemarken

A Royal Affair
In de Nederlandse bioscopen is sinds deze week de historische film A Royal Affair (En Kongelig Affære) te zien.

De film vertelt het verhaal van de Britse prinses Caroline Mathilde van Wales en haar neef, de Deense koning Christiaan VII. De twee traden in november 1766 met elkaar in het huwelijk. Caroline Mathilde was toen vijftien jaar oud. Een heel gelukkig huwelijk werd het niet.

De Deense koning leed aan dementia praecox, vroegtijdige dementie, en was daarom eigenlijk niet in staat het land te besturen.

- advertentie -In 1768 werd Johann Friedrich Struensee de persoonlijk arts van de koning. Hij had veel invloed op Christiaan VII en kreeg hierdoor ook veel grip op allerhande staatszaken en probeerde in Denemarken de ideeën van de verlichting in te voeren. In 1771 werd Struensee benoemd tot kabinetssecretaris met onbeperkte macht. Struensee had bovendien een verhouding met koningin Caroline Mathilde.

In de film wordt deze geschiedenis en de dramatische afloop ervan uitgebreid uit de doeken gedaan. A Royal Affair is geregisseerd door Nikolaj Arcel. De hoofdrollen worden vertolkt door Mads Mikkelsen, Alicia Vikander en David Dencik.

Trailer van ‘A Royal Affaire’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: