De zonnestrijdwagen van Trundholm is een van de absolute topstukken van het Nationaal Museum van Denemarken. Het bronzen beeldje van een paard en wagen is ongeveer 3400 jaar oud en werd in september 1902 door een boer gevonden op het Deense eiland Seeland. Die zag de grote waarde van het object niet onmiddellijk in.
In een beeldenmuseum in Kopenhagen hangen aan een wand honderden neuzen. De gipsen neuzen werden ooit door restauratoren op verminkte beelden uit de oudheid geplakt, maar zijn later weer verwijderd. Tegenwoordig vormen de losse neuzen een soort 'neusotheek'.
Wielrenner Jacques Anquetil (1934-1987) was de allersnelste ‘Viking’ ooit. Dat hij nog steeds te boek staat als een van de beste renners aller tijden is bij wielerliefhebbers uiteraard bekend. Dat er een flinke kans is dat bij Anquetil ook Viking-bloed door de aderen stroomde, zullen in die kringen echter weinigen weten.
Met een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer is het onbewoonde Hanseiland, iets ten noordwesten van het vasteland van Groenland, vrij klein. Toch hadden Denemarken en Canada al decennialang een conflict over het eiland. Nu is dit territoriale geschil eindelijk opgelost.
De Deense uitvinder Valdemar Poulsen ontwikkelde in 1898 de allereerste magnetische bandrecorder, de telegrafoon. Enkele jaren later maakte de Deen ook het antwoordapparaat voor de telefoon. De telefoonbeantwoorder stelde bellers in staat een bericht achter te laten wanneer hun telefoontje niet werd beantwoord.
Het lied Der er et yndigt land, wat zoveel betekent als ‘Er is een lieflijk land’, is een van de twee officiële volksliederen van Denemarken. De tekst werd in 1819 geschreven door de Deens dichter en toneelschrijver Adam Oehlenschläger. Componist Hans Ernst Krøyer zette de tekst vier jaar hierna op muziek.
Het volkslied van IJsland is sinds 1944 'Lofsöngur' (lofzang). De tekst is in 1874 geschreven door de IJslandse dichter Matthías Jochumsson. Componist Sveinbjörn Sveinbjörnsson verzorgde de muziek.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden bij Helgoland twee zeeslagen plaats, de Eerste Slag bij Helgoland vond plaats in 1914, de tweede in 1917. Een beknopte geschiedenis.
In 1920 werd een deel van Sleeswijk weer bij Denemarken gevoegd. Zo ontstond Zuid-Jutland. De grensverschuiving was een direct gevolg van het einde van de Eerste Wereldoorlog.