Valdemar Poulsen, uitvinder van het antwoordapparaat

De Deense uitvinder Valdemar Poulsen ontwikkelde in 1898 de allereerste magnetische bandrecorder, de telegrafoon. Enkele jaren later maakte de Deen ook het antwoordapparaat voor de telefoon. De telefoonbeantwoorder stelde bellers in staat een bericht achter te laten wanneer hun telefoontje niet werd beantwoord.

Volkslied van Denemarken – Der er et yndigt land

Het lied Der er et yndigt land, wat zoveel betekent als ‘Er is een lieflijk land’, is een van de twee officiële volksliederen van Denemarken. De tekst werd in 1819 geschreven door de Deens dichter en toneelschrijver Adam Oehlenschläger. Componist Hans Ernst Krøyer zette de tekst vier jaar hierna op

Volkslied van IJsland – Lofsöngur

Het volkslied van IJsland is sinds 1944 'Lofsöngur' (lofzang). De tekst is in 1874 geschreven door de IJslandse dichter Matthías Jochumsson. Componist Sveinbjörn Sveinbjörnsson verzorgde de muziek.

Goudschat uit zesde eeuw gevonden in Denemarken

Bij Hjarnø, een klein eiland voor de oostkust van Jutland, hebben archeologen een goudschat uit de zesde eeuw na Christus gevonden. De eerste gouden objecten werden al in 2016 ontdekt door twee amateurarcheologen met een metaaldetector. Deze brachten een museum in het nabijgelegen Vejle op de hoogte. In de periode

Schat uit tijd ‘koning Bluetooth’ gevonden

In het noorden van Duitsland, op het eiland Rügen, hebben archeologen een zilverschat uit de tijd van de Deense koning Harald Blauwtand (ca. 930-985) opgegraven. In totaal zijn er ongeveer zeshonderd munten gevonden.

‘Het witte bussenplan’ – Een van de grootste reddingsacties van de oorlog

Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder enige honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel eerder in Kamp Vught zat. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’. Dit plan

Oostzeehandel: de moedernegotie van de Republiek

De Oostzeehandel vormde in de Gouden Eeuw de basis voor de welvaart van de Republiek. Deze handel was van cruciaal belang, zo constateerden ook tijdgenoten. Daarom spraken zij over de Oostzeehandel als de ‘moedernegotie’. Moedernegotie betekent letterlijk: de moeder van alle handel (negotie), de belangrijkste handel in die tijd.

Verrassing bij opgraving oude haven Lechaion

De onderzoekers vonden – met behulp van innovatieve 3D-technologie- twee enorme stenen pieren, een kleinere pier, houten caissons, een golfbreker en een entreekanaal dat leidde naar drie binnenhavens van Lechaion.

Deense oorlogsmisdadiger onder vuur

De officieel nog onbekende man wordt verdacht van betrokkenheid bij massamoord op Joden in Wit-Rusland. Vermoedelijk gaat het om de 90-jarige Helmuth Leif Rasmussen.

Man van Tollund

De man van Tollund. In 1950 werd bij het Deense Silkeborg een veenlijk gevonden. Het duizenden jaren oude lijk bleek zeer goed te zijn geconserveerd.

Museum vindt verzameling kreeften van Darwin

Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken deed deze maand een bijzondere vondst. In het eigen archief stuitten museummedewerkers op een verzameling kreeften van Charles Darwin. Het museum was er niet van op de hoogte dat deze kreeften zich in de museumcollectie bevonden.

‘Den tilsandede kirke’, een begraven kerk in Denemarken

Wie Den tilsandede kirke voor het eerst ziet realiseert zich waarschijnlijk niet dat hier een kerk gaat. Alleen een deel van de kerktoren is namelijk nog te zien. Het grootste deel van de dertiende-eeuwse Deense kerk is bedekt door een dikke laag duinzand. Den tilsandede kirke (begraven of ondergestoven kerk),

Eerste sprookje Hans Christian Andersen gevonden

In de nationale archieven van Denemarken is een sprookje gevonden van Hans Christian Andersen. Het blijkt te gaan om het oudst bekende sprookje van de beroemde schrijver en dichter. Dat meldt de Deense krant Politiken deze week.