De zonnestrijdwagen van Trundholm is een van de absolute topstukken van het Nationaal Museum van Denemarken. Het bronzen beeldje van een paard en wagen is ongeveer 3400 jaar oud en werd in september 1902 door een boer gevonden op het Deense eiland Seeland. Die zag de grote waarde van het object niet onmiddellijk in.
Wielrenner Jacques Anquetil (1934-1987) was de allersnelste ‘Viking’ ooit. Dat hij nog steeds te boek staat als een van de beste renners aller tijden is bij wielerliefhebbers uiteraard bekend. Dat er een flinke kans is dat bij Anquetil ook Viking-bloed door de aderen stroomde, zullen in die kringen echter weinigen weten.
Met een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer is het onbewoonde Hanseiland, iets ten noordwesten van het vasteland van Groenland, vrij klein. Toch hadden Denemarken en Canada al decennialang een conflict over het eiland. Nu is dit territoriale geschil eindelijk opgelost.
Begin april 1801 behaalde een Britse vloot voor de kust van Kopenhagen een klinkende overwinning op de Deense marine. Het verhaal.
De Deense uitvinder Valdemar Poulsen ontwikkelde in 1898 de allereerste magnetische bandrecorder, de telegrafoon. Enkele jaren later maakte de Deen ook het antwoordapparaat voor de telefoon. De telefoonbeantwoorder stelde bellers in staat een bericht achter te laten wanneer hun telefoontje niet werd beantwoord.
Het lied Der er et yndigt land, wat zoveel betekent als ‘Er is een lieflijk land’, is een van de twee officiële volksliederen van Denemarken. De tekst werd in 1819 geschreven door de Deens dichter en toneelschrijver Adam Oehlenschläger. Componist Hans Ernst Krøyer zette de tekst vier jaar hierna op muziek.
Het volkslied van IJsland is sinds 1944 'Lofsöngur' (lofzang). De tekst is in 1874 geschreven door de IJslandse dichter MatthÃas Jochumsson. Componist Sveinbjörn Sveinbjörnsson verzorgde de muziek.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden bij Helgoland twee zeeslagen plaats, de Eerste Slag bij Helgoland vond plaats in 1914, de tweede in 1917. Een beknopte geschiedenis.
Op 14 januari 1814 sloten Zweden en het koninkrijk Denemarken de Vrede van Kiel. Dit vredesverdrag was zeer nadelig voor Denemarken.
In 1920 werd een deel van Sleeswijk weer bij Denemarken gevoegd. Zo ontstond Zuid-Jutland. De grensverschuiving was een direct gevolg van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Bij Hjarnø, een klein eiland voor de oostkust van Jutland, hebben archeologen een goudschat uit de zesde eeuw na Christus gevonden. De eerste gouden objecten werden al in 2016 ontdekt door twee amateurarcheologen met een metaaldetector. Deze brachten een museum in het nabijgelegen Vejle op de hoogte. In de periode hierna werden ter plekke nog veel meer vondsten gedaan, waaronder
In het noorden van Duitsland, op het eiland Rügen, hebben archeologen een zilverschat uit de tijd van de Deense koning Harald Blauwtand (ca. 930-985) opgegraven. In totaal zijn er ongeveer zeshonderd munten gevonden.
Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder bevonden zich enkele honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel eerder in Kamp Vught zat. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’. Dit plan werd uitgevoerd door het Zweedse Rode Kruis op
De Oostzeehandel vormde in de Gouden Eeuw de basis voor de welvaart van de Republiek. Deze handel was van cruciaal belang, zo constateerden ook tijdgenoten. Daarom spraken zij over de Oostzeehandel als de ‘moedernegotie’. Moedernegotie betekent letterlijk: de moeder van alle handel (negotie), de belangrijkste handel in die tijd.
Wat 1988 is voor Nederland is 1992 voor Denemarken. In dat jaar werd dat land namelijk Europees Kampioenschap voetbal. Geheel onverwachts.
Op een veld in Vejen vonden amateurarcheologen met een metaaldetector in totaal zes gouden armbanden en een zilveren armband.
De onderzoekers vonden – met behulp van innovatieve 3D-technologie- twee enorme stenen pieren, een kleinere pier, houten caissons, een golfbreker en een entreekanaal dat leidde naar drie binnenhavens van Lechaion.
In deze - knap gemaakte - animatie wordt de geschiedenis van LEGO uit de doeken gedaan. Die geschiedenis begint in 1916 als Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje begint.
De officieel nog onbekende man wordt verdacht van betrokkenheid bij massamoord op Joden in Wit-Rusland. Vermoedelijk gaat het om de 90-jarige Helmuth Leif Rasmussen.
De man van Tollund. In 1950 werd bij het Deense Silkeborg een veenlijk gevonden. Het duizenden jaren oude lijk bleek zeer goed te zijn geconserveerd.