Dark
Light

Abdelkader Benali op zoek maar migratie-objecten

Nieuwe conservator FENIX
Auteur:
1 minuut leestijd
FENIX, artist impression - MAD Architects
FENIX, artist impression - MAD Architects

Schrijver Abdelkader Benali wordt conservator van FENIX, een nieuw museum over migratie dat in 2024 de deuren opent in Rotterdam-Katendrecht. De auteur gaat een selectie historische en eigentijdse objecten samenstellen die bepalende momenten uit de migratiegeschiedenis verbeelden.

Benali (1975) is zelf een kind van ouders die zich vanuit Marokko in Rotterdam vestigden. Een jaar geleden was hij al conservator van de tentoonstelling Het andere verhaal, Kunst uit het Marokkaans modernisme in het Cobra Museum in Amstelveen.

De objecten die de auteur verzamelt krijgen een plek in een semipermanente opstelling van het nieuwe museum. Ze moeten gezamenlijk “het universele en tijdloze verhaal van migratie” in beeld brengen. Benali zegt hier zelf over:

“Ik wil een brug gaan slaan tussen fascinerende objecten en onze gemeenschappelijke migratiegeschiedenis. Met verhalen komen voorwerpen tot leven, en andersom maken objecten de herinnering blijvend.”

De komende tijd trekt de auteur, samen met enkele andere conservatoren, het land in op zoek naar objecten en bruiklenen van collega musea, archieven en particulieren in binnen- en buitenland.

Link: Overzicht van boeken van Abdelkader Benali

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×