Dark
Light

Emigratie

Emigratie: het verlaten van het geboorteland om je in het buitenland te vestigen. Het is van alle tijden. In Nederland emigreerden vooral veel mensen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Hier vind je artikelen gerelateerd aan de emigratiegeschiedenis.
Joodse Autonome Provincie

Sovjet-sjtetls in het verre oosten

In het verre oosten van de Russische Federatie ligt een gebied dat de Joodse Autonome Provincie heet, en doorgaans beter bekend is als Birobidzjan, de naam van zijn hoofdplaats. Een blik op het ontstaan van de enige hedendaagse staatkundige-administratieve entiteit, naast Israël, die speciaal voor joden werd opgericht.
Waterspuwer

“Nederlandstaligen zijn in donkere tijden blijven steken”

In Albany maakten Nederlandstalige inwoners zich eind achttiende eeuw hard voor het behoud van waterspuwers, die gebruikt werden om regenwater mee af te voeren. Deze strijd stond voor iets groters. Het was de Nederlandse manier om regenwater af te voeren. In Leiden, Zutphen en Harderwijk deden ze het ook zo. Veel Engelstalige bewoners konden maar weinig begrip opbrengen voor deze
Aankomst van de eerste vloot met strafgevangenen in Botany Bay op 26 januari 1788.

Australië, kolonie voor gevangenen en gelukzoekers

Twee eeuwen lang voeren de oostindievaarders er aan voorbij zonder aan land te gaan, totdat de Britten er mensen heen gingen brengen waar ze het liefste van af wilde zijn: menige kolonie had een betere start, maar lang niet allemaal kenden ze later zoveel voorspoed.
FENIX, artist impression - MAD Architects

Abdelkader Benali op zoek maar migratie-objecten

Schrijver Abdelkader Benali wordt conservator van FENIX, een nieuw museum over migratie dat in 2024 de deuren opent in Rotterdam-Katendrecht. De auteur gaat een selectie historische en eigentijdse objecten samenstellen die bepalende momenten uit de migratiegeschiedenis verbeelden.
Russische kinderen voor wegwijzers met verduitste plaatsnamen, noordwest-Rusland,

Generalplan Ost – ‘Levensruimte in de oost-kolonies’

Wat als de nazi’s de Sovjet-Unie hadden verslagen? De vraag lijkt iets voor zogeheten ‘alternatieve geschiedenis’. Het eerste halfjaar na de inval van nazi-Duitsland en zijn bondgenoten in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 was de instorting van de unie echter alles behalve hypothetisch. De nazi’s hadden ook uitgewerkte plannen klaarliggen voor het ontmantelen van de verslagen Sovjet-Unie en de
Wolga-Duitse boerenfamilie ergens in het begin van de twintigste eeuw (locatie en maker onbekend)

De verloren heimat aan de Wolga

Ooit vond men rond de Russische stad Saratov aan de Wolga talrijke plaatsen met weinig Russisch klinkende namen als Hassenbach, Lindenau, Langenfeld en Unterdorf. Er was zelfs een dorp dat Zürich heette. Eeuwenlang leefden er inderdaad Duitsers aan de middenloop van de Wolga. Een blik op hun verhaal.
Ellis Island - Aankomst van Europese immigranten, 1915

Ellis Island – “Island of Hope and Tears”

Oorspronkelijk heette Ellis Island, zo genoemd door de Nederlanders, Oester Eiland. Toen de Britten in de zeventiende eeuw de kolonie van Nieuw Nederland overnamen, herdoopten ze dit eiland voor de kust van de stad New York in Oyster Island. In 1774 kocht Samuel Ellis dit eiland, waarna het Ellis Island kwam te heten.
Sedentair - sedentarisme

Sedentair – sedentarisme

Het begrip sedentair, als verschijnsel ook wel sedentarisme genoemd, wordt in de geschiedschrijving in specifieke situaties gebruikt. Met name de periode sinds de Neolitische Revolutie – de landbouwrevolutie in de Prehistorie – liet de opkomst van een sedentaire leefwijze zien.