Week van de koloniale geschiedenis

Achterhoeks Museum verwerft Duitse schaarkijker

Het Achterhoeks Museum 1940-45 is onlangs in bezit gekomen van een Duitse schaarkijker, een telestereoscoop die zijn naam dankt aan het feit dat de twee poten van het apparaat als een soort schaar opengeklapt worden.


De schaarkijker was al eens te zien in het museum. Na afloop van een expositie vroeg het Achterhoeks Museum 1940-45 de eigenaar of de kijker in het museum mocht blijven staan, maar toestemming kreeg het niet. Onlangs verkocht de vorige eigenaar het apparaat aan een antiekzaak en die benaderde het museum vervolgens waardoor die de schaarkijker alsnog in bezit kreeg.

Volgens het museum is het vrij bijzonder dat de schaarkijker helemaal compleet is.

Er zitten ook twee zogenaamde regenpijpen of verduisteringspijpen bij. Dat zijn metalen kokers die op de lenzen gezet kunnen worden en voorkomen dat de lens nat regent, of dat bij gebruik in de nacht het licht in de lens te zien is.

Duitse soldaten met een schaarkijker (Achterhoeks Museum 1940-45)
Duitse soldaten met een schaarkijker (Achterhoeks Museum 1940-45)

Bij de kijker zit ook een verlichtingset met een accu/batterijkistje en een koppelstekkerblok, zaklamp en verlichtingsblokje om op de lens te schuiven zodat men ’s nachts ook waarnemingen kon doen. De draagbare koffer waarin het apparaat vervoerd werd, is ook nog aanwezig.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: