/

Anti-fascistische film uit 1947 plotseling populair in Amerika

Still uit 'Don't be a sucker'
Still uit 'Don't be a sucker'

In Amerika gaat een fragment uit de anti-fascistische film ‘Don’t Be a Sucker’ uit 1947 viraal. Na gewelddadige rellen in Charlottesville door neonazi’s en blanke racisten, zette antropoloog Michael Oman-Reagen het videofragment op Twitter met daarbij de tekst:

“Een anti-fascistische film uit 1947 van het Amerikaanse leger, gemaakt om mensen te leren niet te vallen voor mensen als Trump, is nu weer relevant.”

Haat

De film ‘Don’t Be a Sucker’ werd in 1947 verspreid door de United States Department of War. De film moet laten zien dat Amerikanen hun land verliezen als gekozen wordt voor het pad van haat en uitsluiting. Een van de hoofdpersonen, een immigrant uit Hongarije die het Amerikaans staatsburgerschap heeft gekregen, zegt in de film:

“In this country we have no ‘other people’. We are Americans.”

In Charlottesville werd afgelopen weekend fel geprotesteerd, onder meer tegen de verwijdering van een standbeeld van Robert E. Lee, een zuidelijke generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog. Bij rellen tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten raakten verschillende mensen gewond. Een twintigjarige rechts-extremistische man uit Ohio reed met zijn auto in op een groep die een tegendemonstratie hield. Hierbij kwam een 32-jarige vrouw om het leven.

Ook interessant: Het Nederlandse fascisme 1923-1945
Boek: Wat is fascisme? – Oorsprong en ideologie

Bekijk meer over:

Amerikaanse geschiedenis, Video

Categorieën

Vorige verhaal

Robert E. Lee (1807-1870) – Generaal in de Amerikaanse Burgeroorlog

Volgende verhaal

Generaal John Pershing en de varkensbloedmythe