Dark
Light

App over geschiedenis castellum de Brittenburg

Auteur:
1 minuut leestijd
App over de Brittenburg
App over de Brittenburg

De Provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk hebben een app laten ontwikkelen over de geschiedenis van de Brittenburg, een Romeins castellum dat inmiddels in de zee is verdwenen.

De Brittenburg op een oude gravure
De Brittenburg op een oude gravure
De Brittenburg vormde het meest westerse punt van de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, in Nederland. De resten van het castellum kwamen in de zestiende eeuw enkele malen te voorschijn bij extreem laag water. Sindsdien hebben velen hun waarnemingen vastgelegd in gravures, tekeningen, schilderijen en ook in teksten zoals gedichten en notities. Al eeuwenlang is de Brittenburg een mythische naam in de Nederlandse archeologie.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de Brittenburg, maar nog altijd zijn er veel vragen. Zo is bijvoorbeeld niet eens duidelijk wat de functie en betekenis van het bouwwerk was. Vrij algemeen wordt aangenomen dat het de ruïne is van de Romeinse vesting Lugdunum Batavorum. Niemand kent de precieze locatie van het fort.

De app, ontwikkeld door The Missing Link, bevat een digitale reconstructie van de Brittenburg en is gratis te downloaden in de Appstore en Google Play. Door prenten, gravures en schilderijen te analyseren en te vergelijken hebben de makers geprobeerd te achterhalen hoe het fort er uit moet hebben gezien.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×