Dark
Light

Apple-oprichter Steve Jobs (56) overleden

Auteur:
2 minuten leestijd

Steve Jobs – Foto: Apple
Steve Jobs, mede-oprichter van elektronicabedrijf Apple, is woensdag op 56-jarige leeftijd overleden. Zijn bedrijf Apple heeft dat bekendgemaakt.

Jobs trad in augustus vanwege gezondheidsproblemen terug als topman bij Apple. Twee jaar geleden onderging hij een levertransplantatie. Na zijn terugtreden bleef Jobs wel bestuursvoorzitter en voor de buitenwereld is hij ook altijd hét boegbeeld van Apple gebleven.

Steve Jobs werd in 1955 geboren in Los Altos,Californië. Nadat hij in 1972 zijn middelbare school had afgerond meldde hij zich aan bij het Reed College maar daar hield hij het niet erg lang vol. In 1974 werkte Jobs enkele maanden voor Atari als ontwerper van videospellen.

Samen met zijn studievriend Wozniak ging Jobs zich halverwege de jaren zeventig bezighouden met de ontwikkeling van de Apple I computer. Deze vroege personal computer werd gebouwd in de garage van Jobs ouders en nadat het duo erin geslaagd was vijfentwintig Apple I machines te verkopen, werd de Apple Corporation opgericht. Al snel hierna werd de Apple II ontwikkeld.

In 1983 werd de Apple Lisa geïntroduceerd. Deze computer kon met behulp van een computermuis bestuurd worden. De Apple Lisa werd commercieel echter geen succes. Veel klanten kozen liever voor de veel goedkopere personal computers van IBM.

Halverwege de jaren tachtig ging het steeds slechter met Apple. Het bedrijf kon moeilijk concurreren met computers die op software van Microsoft draaiden en in 1985 werd Jobs vanwege interne strubbelingen uiteindelijk ontslagen. Hij richtte vervolgens een nieuwe onderneming op: NeXT. Met dit bedrijf ging Jobs zich opnieuw bezighouden met het fabriceren van computers. Nadat de verkoopresultaten van hardware tegen bleken te vallen besloot Jobs zich met NeXT alleen nog maar bezig te gaan houden met het maken van software.

Apple I – Foto: CC/Ed Uthman

In 1996 werd NeXT overgenomen door Apple, maar doordat het management van Apple na de overname voor een groot deel vervangen werd door het NeXT-management werd ook wel gezegd dat Apple NeXT betaalde om Apple te kopen. Na de overname werd Jobs raadgever bij Apple.

In 1998 werd de iMac gelanceerd. Met deze nieuwe personal computer slaagde Jobs erin Apple weer gezond te maken. Onder Jobs werden hierna nog een groot aantal toepassingen ontwikkeld zoals de iPod-muziekspeler, de iPhone en de iPad.

Jobs bleef het gezicht van Apple vooral door de aansprekende wijze waarop hij persoonlijk nieuwe producten wist te lanceren.

Volgende maand verschijnt de Nederlandse vertaling van de biografie van Steve Jobs.

×