Dark
Light

Archeologen stuiten op eeuwenoude vuilnisbelt

Auteur:
1 minuut leestijd
Enkele van de gevonden schoenen (Arcadis)
Enkele van de gevonden schoenen (Arcadis)

Archeologen hebben in Groot-Ammers, een dorp in de gemeente Molenwaard (Zuid-Holland), een eeuwenoude vuilnisbelt gevonden. Ze deden hun ontdekking tijdens onderzoek voorafgaand aan de sloop en herbouw van gemaal Graafland.

De onderzoekslocatie ligt aan de rand van het oude dorp en werd hoogstwaarschijnlijk vanaf de zeventiende eeuw gebruikt als stortplaats voor huisvuil. Inmiddels zijn een paar duizend vondsten geborgen. Volgens archeoloog Timo Vanderhoeven zijn de vondsten van groot historisch belang, omdat ze een goed beeld geven van het dagelijks leven en de gebruiksvoorwerpen van bewoners van het dorp Groot-Ammers in de zeventiende en begin achttiende eeuw.

Bijzonder aan het onderzoek zijn de vele metaalvondsten en de tweehonderd leren schoenen en schoenzolen, die goed bewaard zijn gebleven in de natte bodem. Ook zijn er drie heiligenbeeldjes gevonden.

De onderzoekers hopen met behulp van de vondsten meer te leren over de wijze waarop de mensen eeuwen geleden in de omgeving van Groot-Ammers leefden.

De archeologen hoopten eigenlijk restanten van een oude molen te vinden, maar stuitten onverwachts dus op de oude vuilnisbelt.

Boek: Verleden van Nederland

×