Week van de koloniale geschiedenis

Archeologen stuiten op eeuwenoude vuilnisbelt

Archeologen hebben in Groot-Ammers, een dorp in de gemeente Molenwaard (Zuid-Holland), een eeuwenoude vuilnisbelt gevonden. Ze deden hun ontdekking tijdens onderzoek voorafgaand aan de sloop en herbouw van gemaal Graafland.

De onderzoekslocatie ligt aan de rand van het oude dorp en werd hoogstwaarschijnlijk vanaf de zeventiende eeuw gebruikt als stortplaats voor huisvuil. Inmiddels zijn een paar duizend vondsten geborgen. Volgens archeoloog Timo Vanderhoeven zijn de vondsten van groot historisch belang, omdat ze een goed beeld geven van het dagelijks leven en de gebruiksvoorwerpen van bewoners van het dorp Groot-Ammers in de zeventiende en begin achttiende eeuw.

Bijzonder aan het onderzoek zijn de vele metaalvondsten en de tweehonderd leren schoenen en schoenzolen, die goed bewaard zijn gebleven in de natte bodem. Ook zijn er drie heiligenbeeldjes gevonden.

De onderzoekers hopen met behulp van de vondsten meer te leren over de wijze waarop de mensen eeuwen geleden in de omgeving van Groot-Ammers leefden.

- advertentie -

De archeologen hoopten eigenlijk restanten van een oude molen te vinden, maar stuitten onverwachts dus op de oude vuilnisbelt.

Boek: Verleden van Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: