Dark
Light

Archeologen vinden boomstamgraf onder Grote Markt in Groningen

1 minuut leestijd
Een van de graven
Een van de graven - Foto: MUG ingenieursbureau

Op de Grote Markt in Groningen hebben archeologen twee skeletten gevonden uit de vroege Middeleeuwen, de periode na 700. Een van de skeletten is aangetroffen in een uitgeholde boomstam. Het andere skelet vonden archeologen in de restanten van een houten kist.

De twee skeletten worden geborgen en de komende tijd nader onderzocht. De archeologen, die ook DNA-monsters willen afnemen, hopen onder meer leeftijd, geslacht en eventuele ziektes van de begraven personen vast te kunnen stellen. Ook hopen de onderzoekers te kunnen achterhalen waar de personen oorspronkelijk vandaan kwamen en of er misschien zelfs nog verre afstammelingen in leven zijn.

Een van de graven
Een van de graven – Foto: MUG ingenieursbureau

Houten kerk

Dat er skeletten zijn gevonden onder de Grote Markt is op zich niet heel verwonderlijk. Vroeger bevond zich op deze locatie namelijk een begraafplaats bij een houten kerk, een voorganger van de huidige Martinitoren. Tijdens een opgraving in de jaren negentig werden vlakbij ook al enkele graven gevonden, waaronder ook boomstamgraven. Dergelijke graven worden in Nederland niet heel vaak ontdekt. De opgraving vindt plaats vanwege de aanleg van een nieuw stuk riolering.

×