Dark
Light

Archief Volkskrant, Trouw en Parool online toegankelijk

Belangrijke naoorlogse kranten digitaal beschikbaar
Auteur:
1 minuut leestijd
Na-oorlogse uitgave van Trouw (Delpher)
Na-oorlogse uitgave van Trouw (Delpher)

De Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceerde enkele jaren geleden de website Delpher. Hier zijn ruim zestig miljoen pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften gratis te doorzoeken. De site is een onschatbare bron voor historici. Aan het archief van de website zijn deze week ook naoorlogse uitgaven van de Volkskrant, Trouw en Het Parool toegevoegd.

De nationale bibliotheek heeft in totaal 940.000 pagina’s uit de genoemde titels toegevoegd. In totaal zijn daarmee nu ruim twaalf miljoen historische krantenpagina’s voor iedereen te doorzoeken. In maart van dit jaar werd een licentieovereenkomst ondertekend door de KB en de Persgroep, de uitgever van de titels. Dit stelde de KB in staat om titels waarop de Persgroep het auteursrecht bezit te digitaliseren, op te slaan en beschikbaar te stellen. Delpher is ontwikkeld door de KB en de universiteitsbibliotheken om deze bronnen te ontsluiten voor een groot publiek.

Behalve de Volkskrant, Trouw en Het Parool komen ook het AD en lokale en regionale dagbladen van de Persgroep beschikbaar. Deze kranten worden de komende jaren toegevoegd.

Lees ook: Delpher.nl: goudmijn voor historische informatie

×