Week van de koloniale geschiedenis

Archief Volkskrant, Trouw en Parool online toegankelijk

Belangrijke naoorlogse kranten digitaal beschikbaar

De Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceerde enkele jaren geleden de website Delpher. Hier zijn ruim zestig miljoen pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften gratis te doorzoeken. De site is een onschatbare bron voor historici. Aan het archief van de website zijn deze week ook naoorlogse uitgaven van de Volkskrant, Trouw en Het Parool toegevoegd.

De nationale bibliotheek heeft in totaal 940.000 pagina’s uit de genoemde titels toegevoegd. In totaal zijn daarmee nu ruim twaalf miljoen historische krantenpagina’s voor iedereen te doorzoeken. In maart van dit jaar werd een licentieovereenkomst ondertekend door de KB en de Persgroep, de uitgever van de titels. Dit stelde de KB in staat om titels waarop de Persgroep het auteursrecht bezit te digitaliseren, op te slaan en beschikbaar te stellen. Delpher is ontwikkeld door de KB en de universiteitsbibliotheken om deze bronnen te ontsluiten voor een groot publiek.

Behalve de Volkskrant, Trouw en Het Parool komen ook het AD en lokale en regionale dagbladen van de Persgroep beschikbaar. Deze kranten worden de komende jaren toegevoegd.

Lees ook: Delpher.nl: goudmijn voor historische informatie

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: