Auteur Willem G. van Maanen overleden

1 minuut leestijd

Willem G. van Maanen
Schrijver Willem G. van Maanen is afgelopen vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgever, De Bezige Bij, heeft dat bekendgemaakt.

Willem G. van Maanen werd op 30 september 1920 geboren in Kampen als zoon van hoogleraar Engelse taal- en letterkunde Willem van Maanen. Tijdens de oorlog was Van Maanen actief voor het verzet. Zo bood hij samen met een vriend bijvoorbeeld onderdak aan tientallen Joden. Over zijn verzetswerk schreef en sprak hij na de oorlog spaarzaam.

In 1953 debuteerde hij als schrijver met Droom is ’t leven. twee jaar later ontving hij de Van der Hoogtprijs voor zijn roman De onrustzaaier. Het zou niet zijn enige prijs zijn. Van Maanen werd in de jaren hierna onder meer nog bekroond met de Romanprijs van de Gemeente Amsterdam, de F. Bordewijkprijs en de Charlotte Koehler Prijs. In 2004 werd hem voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs toegekend.

In 2007 verscheen zijn roman Heb lief en zie niet om, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd zeer lovend ontvangen en haalde dat jaar de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Toplijst AKO Literatuur Prijs. Zijn uitgever zegt in hem een “dierbaar auteur, bijzonder stilist en een moedig en verfijnd mens” te hebben verloren.

Willem G. van Maanen schreef in totaal meer dan twintig romans en verhalen.

Overzicht van boeken van Willem G. van Maanen

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit bericht?x