Dark
Light

Gerrit Komrij – Schrijver en ‘dichter des vaderlands’

Auteur:
1 minuut leestijd
Gerrit Komrij (1944-2012) - Schrijver en dichter
Gerrit Komrij (1944-2012) - Schrijver en dichter (CC BY-SA 3.0 - Michiel Hendryckx - wiki)

De Nederlandse schrijver Gerrit Komrij (1944-2012) was een van de bekendste dichters van Nederland. In 2000 werd hij de eerste Dichter des Vaderlands. Vier jaar later volgde Simon Vinkenoog hem op.

De dichter overleed donderdagavond in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Waaraan hij is overleden is niet bekend. Zijn familie komt binnenkort met een persbericht met daarin meer informatie over het overlijden.

Grillige humor

Gerrit Komrij werd in 1944 geboren in Winterswijk. Hij studeerde enkele jaren algemene literatuurwetenschaop in Amsterdam en debuteerde in 1968 met de bundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten die onder meer opviel vanwege de grillige humor die erin gebruikt werd. De dichter liet zich in deze periode onder meer inspireren door de negentiende-eeuwse dichter Gerrit van der Linde die publiceerde onder het synoniem De Schoolmeester.

Komrij ontwikkelde zich tot een van de productiefste schrijvers in het Nederlandse taalgebied. Hij schreef niet alleen gedichten, maar ook bijvoorbeeld essays, boekbesprekingen en romans zoals Verwoest Arcadië en Over de Bergen. Van zijn hand verschenen in totaal zo’n vijftien dichtbundels.

Televisierecensent

In 1976 was Gerrit Komrij een jaar lang een scherpe televisierecensent voor NRC Handelsblad. Zijn kritieken werden een jaar later gebundeld in Horen, zien en zwijgen.

Boemerang - Gerrit Komrij
Boemerang – Gerrit Komrij
Komrij schreef halverwege de jaren zeventig op muziek van Boudewijn de Groot het lied Kinderballade. In 1993 ontving de schrijver de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. Zes jaar later werd zijn In Liefde Bloeyende bekroond met een Gouden Uil. In dit boek vatte de schrijver de Nederlandse poëzie van de twaalfde tot en met de twintigste eeuw in tien gedichten samen.

De dichter woonde sinds 1984 afwisselend in Nederland en Portugal.

Postuum werk

Komrij werkte de laatste periode voor zijn dood in 2012 aan de dichtbundel Boemerang. Uitgeverij Bezige Bij bracht die bundel enkele maanden na zijn overlijden postuum uit. De uitgeverij naar aanleiding van het overlijden van de schrijver:

We verliezen in hem een belangrijk dichter, een veelzijdig schrijver en vertaler, een groot stilist, een scherp polemist en bovenal een lieve vriend. Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven.

Overzicht van boeken en bundels van Gerrit Komrij

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×