Dark
Light

Bankbiljet van tweehonderd gulden brengt 44.280 euro op

Auteur:
1 minuut leestijd
Voorzijde van het geveilde biljet – Afb: MPO
Voorzijde van het geveilde biljet – Afb: MPO

Bij een veiling in IJsselstein is donderdag een zeer zeldzaam bankbiljet van tweehonderd gulden geveild. Het biljet bracht maar liefst 44.280 euro op. De Munten- en Postzegelorganisatie (MPO) heeft dat bekendgemaakt.

Achterzijde van het biljet – Afb: MPO
Volgens de organisatie gaat het om een record. Het vorige record dateerde uit 2001. Toen werd een bankbiljet van honderd gulden uit 1849 geveild voor ongeveer 39.000 euro.

Het bankbiljet van tweehonderd euro dat donderdag werd geveild dateert uit 1908. Tussen 1860 en 1920 werden er in totaal zo’n twee miljoen biljetten van tweehonderd gulden gedrukt. Daarvan zijn er nu nog zo’n twintig over. Het donderdag geveilde exemplaar bracht onder meer veel geld op omdat er een handtekening op staat van J.G.N. de Hoop Scheffer. Hij was tussen 1885 en 1909 directeur-secretaris van De Nederlandsche Bank.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×