Bankbiljet van tweehonderd gulden brengt 44.280 euro op

Bij een veiling in IJsselstein is donderdag een zeer zeldzaam bankbiljet van tweehonderd gulden geveild. Het biljet bracht maar liefst 44.280 euro op. De Munten- en Postzegelorganisatie (MPO) heeft dat bekendgemaakt.

Achterzijde van het biljet – Afb: MPO
Volgens de organisatie gaat het om een record. Het vorige record dateerde uit 2001. Toen werd een bankbiljet van honderd gulden uit 1849 geveild voor ongeveer 39.000 euro.

Het bankbiljet van tweehonderd euro dat donderdag werd geveild dateert uit 1908. Tussen 1860 en 1920 werden er in totaal zo’n twee miljoen biljetten van tweehonderd gulden gedrukt. Daarvan zijn er nu nog zo’n twintig over. Het donderdag geveilde exemplaar bracht onder meer veel geld op omdat er een handtekening op staat van J.G.N. de Hoop Scheffer. Hij was tussen 1885 en 1909 directeur-secretaris van De Nederlandsche Bank.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: