Stalinlaan wordt Vrijheidslaan

Na de Tweede Wereldoorlog worden in tal van Europese steden straten en lanen vernoemd naar de leiders van de geallieerde landen. Lanen worden bijvoorbeeld omgedoopt in Rooseveltlaan, Churchillaan maar ook Stalinlaan. Amsterdam had zo’n Stalinlaan.

Vrijheidslaan
Vrijheidslaan
De huidige Vrijheidslaan in Amterdam-Zuid werd na de oorlog van Amstellaan omgedoopt in Stalinlaan. Als de Sovjet Unie in 1956 Hongarije binnenvalt, komt er echter snel een einde aan het bestaan van deze Stalinlaan.

Een buurtbewoner vindt op 5 november 1956 dat Amsterdam geen Stalinlaan mag hebben en verandert twee straatnaambordjes in de ‘4 novemberlaan’. Hiermee protesteert hij tegen de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije een dag daarvoor. Hij is niet de enige Amsterdammer die zich boos maakt over de inval in Hongarije. Voor Felix Merits aan de Keizersgracht, waar de Nederlandse communistische partij CPN op dat moment haar hoofdkwartier heeft, wordt heftig gedemonstreerd.

In debat

De Amsterdamse Raad doet op 7 november zelf ook een voorstel om de naam Stalinlaan een vervangen door een andere naam: Vrijheidslaan. Een week later gaan de verschillende politieke partijen met elkaar in debat. Alle partijen, op de communistische CPN na, steunen het voorstel om de straatnaam te veranderen. De Stalinlaan is dan niet meer en gaat vanaf dat moment door het leven als Vrijheidslaan.

- advertentie -

Meer Trivia
Lees ook: Hongaarse Opstand (1956)
…en: DENK: “Dekoloniseer Nederlandse straatnamen”

De waarheid - 7 november 1956 (Delpher)
De waarheid – 7 november 1956 (Delpher)

Oorspronkelijk gepubliceerd op 27 december 2007

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: