ModeMode

Betsy Ross en de vlag van Amerika

In de Amerikaanse geschiedenis neemt de naaister Betsy Ross een bijzondere plaats in. Volgens de overlevering naaide deze Amerikaanse namelijk de allereerste vlag van de Verenigde Staten.

- ad -

Een naaiende Betsy Ross (G. Liebscher)
Een naaiende Betsy Ross (G. Liebscher)
Of de op 1 januari 1752 geboren Betsy Ross de vlag daadwerkelijk genaaid heeft is niet duidelijk. Hard bewijs ontbreekt namelijk. De Amerikaanse is in ieder geval wel vereeuwig op een beroemd schilderij van Edward Percy Moran (zie boven). Hierop is te zien hoe Betsy Ross samen met twee van haar kinderen, de vlag presenteert aan George Washington, opperbevelhebber van de koloniën in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste president van de Verenigde Staten.

Betsy Ross-vlag

Op de eerste versie van de Amerikaanse vlag, ook wel de Betsy Ross-vlag genoemd, zijn dertien sterren te zien. Deze staan symbool voor de dertien kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. Toen later meer kolonies zich bij de Verenigde Staten aansloten, verschenen er steeds meer sterren. Omdat Amerika momenteel vijftig staten heeft, telt de vlag tegenwoordig ook vijftig sterren. De dertien strepen staan nog altijd symbool voor de dertien oorspronkelijke kolonies.

Op 14 juni 1777 werd de Stars and Stripes, de naam van de huidige vlag door het Amerikaans congres officieel als vlag van de Verenigde Staten aangenomen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
Betsy Ross, 1777 - (Jean Leon Gerome Ferris,ca. 1920)
Betsy Ross, 1777 – (Jean Leon Gerome Ferris,ca. 1920)
Postzegel uit 1968 met daarop de Betsy Ross-vlag
Postzegel uit 1968 met daarop de Betsy Ross-vlag (Publiek Domein – wiki)

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De geschiedenis van de doodstraf

  De geschiedenis van de doodstraf

  Op 6 augustus 1890 was het zover: naast het gevangenispersoneel, de officieren van justitie, 25 getuigen en 2 persvertegenwoordigers verzamelde zich een groot aantal artsen en technische experts in de gevangenis van Auburn om de terechtstelling bij te wonen van …Lees bericht »
 • Het gebaar van Georges Guynemer

  Het gebaar van Georges Guynemer

  De Eerste Wereldoorlog wordt vaak gezien als een echte loopgravenoorlog. Dat dit beeld is ontstaan is te begrijpen, maar de Eerste Wereldoorlog was ook de oorlog waarbij het vliegtuig voor het eerst als wapen werd ingezet. In het onlangs verschenen …Lees bericht »
 • Geestige en gestoorde geestelijken

  Geestige en gestoorde geestelijken

  Predikanten, theologen en priesters staan meestal niet bekend om hun daverende grappen. Hun boodschap is doorgaans serieus. Het verleden laat echter zien dat er wel degelijk gekke, gezellige en prettig gestoorde geestelijken op aarde rondgelopen hebben.Lees bericht »
 • Grossmans reis door Armenië in 1961

  Grossmans reis door Armenië in 1961

  In 1961 maakte de bekende Russische schrijver Vasili Grossman een reis door Armenië, waarvan hij in een dagboek een verslag deed. Hij was gevraagd de vertaling op zich te nemen van een Armeense roman en greep die kans aan om …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!