Betsy Ross en de vlag van Amerika

In de Amerikaanse geschiedenis neemt de naaister Betsy Ross een bijzondere plaats. Volgens de overlevering naaide deze Amerikaanse de allereerste vlag van de Verenigde Staten.

Een naaiende Betsy Ross (G. Liebscher)
Een naaiende Betsy Ross (G. Liebscher)
Of de op 1 januari 1752 geboren Betsy Ross de vlag daadwerkelijk genaaid heeft is niet duidelijk. Hard bewijs ontbreekt namelijk. De Amerikaanse is in ieder geval wel vereeuwig op een beroemd schilderij van Edward Percy Moran (zie boven). Hierop is te zien hoe Betsy Ross samen met twee van haar kinderen, de vlag presenteert aan George Washington, opperbevelhebber van de koloniën in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste president van de Verenigde Staten.

Betsy Ross-vlag

Op de eerste versie van de Amerikaanse vlag, ook wel de Betsy Ross-vlag genoemd, zijn dertien sterren te zien. Deze staan symbool voor de dertien kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. Toen later meer kolonies zich bij de Verenigde Staten aansloten, verschenen er steeds meer sterren. Omdat Amerika momenteel vijftig staten heeft, telt de vlag tegenwoordig ook vijftig sterren. De dertien strepen staan nog altijd symbool voor de dertien oorspronkelijke kolonies.

Op 14 juni 1777 werd de Stars and Stripes, de naam van de huidige vlag door het Amerikaans congres officieel als vlag van de Verenigde Staten aangenomen.

- advertentie -
Betsy Ross, 1777 -  (Jean Leon Gerome Ferris,ca. 1920)
Betsy Ross, 1777 – (Jean Leon Gerome Ferris,ca. 1920)
Betsy Ross-vlag
Betsy Ross-vlag

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: