Bijzondere mikwe ontdekt in Jeruzalem

Bovenaanzicht van de mikwe – Foto: Israel Antiquities Authority

Archeologen hebben in het zuidoosten van de stad Jeruzalem een mikwe van ongeveer 2600 jaar oud gevonden. De Israëlische oudheidkundige dienst heeft dat deze week bekendgemaakt.

Een mikwe is binnen het Joodse geloof belangrijk omdat men er een ritueel bad kan nemen. Er worden in Israël vrij geregeld oude mikwes ontdekt, maar volgens onderzoeksleider Benyamin Storchan is de nieuwe vondst bijzonder vanwege de manier waarop de watertoevoer er is verzorgd.

De mikwe bevat drie bassins waarin regenwater kon worden opgevangen. Dat water kon vervolgens via drie kanalen naar het rituale bad worden geleid. In vergelijking met andere oude mikwes is deze methode volgens Storchan vrij complex. Het rituele bad voldoet volgens hem ook volledig aan de zogenaamde kasjroet, de koosjere spijswetten. Zo werd het water bijvoorbeeld verzameld zonder dat het door mensen werd aangeraakt.

- advertentie -

Gerelateerde boeken

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: