Dark
Light

Bijzondere mikwe ontdekt in Jeruzalem

Auteur:
1 minuut leestijd
Bovenaanzicht van de mikwe – Foto: Israel Antiquities Authority

Archeologen hebben in het zuidoosten van de stad Jeruzalem een mikwe van ongeveer 2600 jaar oud gevonden. De Israëlische oudheidkundige dienst heeft dat deze week bekendgemaakt.

Een mikwe is binnen het Joodse geloof belangrijk omdat men er een ritueel bad kan nemen. Er worden in Israël vrij geregeld oude mikwes ontdekt, maar volgens onderzoeksleider Benyamin Storchan is de nieuwe vondst bijzonder vanwege de manier waarop de watertoevoer er is verzorgd.

De mikwe bevat drie bassins waarin regenwater kon worden opgevangen. Dat water kon vervolgens via drie kanalen naar het rituale bad worden geleid. In vergelijking met andere oude mikwes is deze methode volgens Storchan vrij complex. Het rituele bad voldoet volgens hem ook volledig aan de zogenaamde kasjroet, de koosjere spijswetten. Zo werd het water bijvoorbeeld verzameld zonder dat het door mensen werd aangeraakt.

Gerelateerde boeken

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×