Dark
Light

‘De Boerenoorlog’ is beste geschiedenisboek

Auteur:
1 minuut leestijd

De Boerenoorlog - Martin Bossenbroek
De Boerenoorlog – Martin Bossenbroek
Het boek ‘De Boerenoorlog’ van Martin Bossenbroek is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2013. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT. Volgens de jury is het boek ‘origineel, meeslepend en uitmuntend geschreven’.


De Libris Geschiedenis Prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van dat jaar. Criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

Juryvoorzitter Nout Wellink overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2013 zondag tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Martin Bossenbroek vertelt in het winnende boek het verhaal van de Boerenoorlog (1899-1902). In zijn boek belicht hij de verschillende kanten van het conflict én besteedt hij aandacht aan de cruciale Nederlandse inbreng.

De jury over het boek:

“Bossenbroek heeft een bijna oubollig onderwerp opgefrist en een leerzaam boek geschreven voor de lezer van nu. Het geeft inzicht in diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika. Zo helpt het boek om huidige veranderingen en gevoeligheden te begrijpen. Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt De Boerenoorlog bijna een epos.”

Martin Bossenbroek is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Eerder publiceerde hij boeken als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×