Week van de koloniale geschiedenis

Bootgraf belangrijke Viking ontdekt

Deel van het zwaard dat in het bootgraf gevonden is
Op een schiereiland in Schotland is een groot graf van een belanghrijke Viking gevonden. Het graf is ongeveer duizend jaar oud en volgens de onderzoekers nog helemaal intact.

Vanwege de grote hoeveelheid grafgiften is volgens de archeologen duidelijk dat het om een graf van een erg belangrijke Viking gaat. De vondst werd gedaan op het afgelegen schiereilandje Ardnamurchan, aan de westkust van Schotland.

Het gaat om een

- advertentie -zogenaamd bootgraf van vijf meter lang. De Viking werd na zijn overlijden begraven in de boot en kreeg onder meer een bijl, zwaard en een speer mee voor in het hiernamaals. De boot werd bij elkaar gehouden door tweehonderd metalen klinknagels.

In het graf zijn verder onder meer een slijpsteen uit Noorwegen, een schild en een bronzen ring aangetroffen. Ook is er mogelijk een stuk van een bronzen drinkhoorn gevonden. Van het lichaam van de Viking zelf is niet veel meer over. In het graf zijn vooralsnog alleen twee tanden en een paar botfragmenten van hem aangetroffen. De onderzoekers spreken van een spectaculaire vondst, een van de belangrijkste Vikingontdekkingen ooit in Groot-Brittannië gedaan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: