Dark
Light

Vikingen

Vikingen Vikingen, de naam voor de Scandinavische bewoners van Zuid-Noorwegen, Zweden en Denemarken. Ook wel Noormannen genoemd. De huidige Denen, Zweden, Noren en IJslanders zijn grotendeels directe nakomelingen van de Noormannen. Achtergrond: Invallen van de Vikingen (800-1000) Boek: Noormannen - De Vikingsaga 793-1241
Enkele van de gevonden munten

Twee Vikingschatten gevonden in Denemarken

In Denemarken zijn twee Vikingschatten gevonden. De vondst werd gedaan in een veld bij Bramslev, ten noordoosten van Hobro en niet ver van de bekende Vikingburcht Fyrkat. De twee schatten lagen slechts enkele tientallen meters van elkaar begraven. In totaal zijn zo'n driehonderd zilverstukken gevonden.
2 minuten leestijd
Gereconstrueerde Viking-nederzetting l’Anse aux Meadows

‘Vikingen waren in 1021 in Noord-Amerika’

Wetenschappers zijn erin geslaagd de middeleeuwse Noorse nederzetting op Newfoundland te dateren. Bekend was dat deze nederzetting in Canada, L’Anse aux Meadows, in de Middeleeuwen werd gevestigd door Noord-Europeanen. Een onderzoeksteam heeft nu vastgesteld dat enkele bomen die bij de bouw van de nederzetting werden gebruikt, in het jaar 1021 zijn bewerkt.
2 minuten leestijd

Vikingen in Spanje

Vanaf het midden van de negende eeuw wordt Spanje ruim tweehonderd jaar geteisterd door invallen van Vikingen. Zowel in christelijke Noord-Spanje als in het Moorse al-Andalus richten zij vernielingen aan, plunderen dorpen en steden voeren talloze inwoners af als slaven.
19 minuten leestijd
IJsland, tektonische platen

De geschiedenis van IJsland

IJsland is niet alleen geologisch een jong land, ook de kolonisatie van het eiland is van relatief recente datum. Pas in de loop van de achtste eeuw strijken er Ierse monniken neer die menen het land Thule te hebben gevonden.
64 minuten leestijd
1 2 3 5
×