Chris Cornell (1964-2017) – Frontman van Soundgarden

De Amerikaanse zanger en muzikant Chris Cornell werd vooral bekend als frontman van de grungeband Soundgarden, die in de jaren negentig een wereldhit scoorde met het Grammy-winnende nummer Black Hole Sun. De zanger overleed in 2017 op 52-jarige leeftijd in Detroit, waar hij was voor een optreden.

Superunknown, het bekendste album van Soundgarden
Superunknown, het bekendste album van Soundgarden
Chris Cornell werd op 20 juli 1964 geboren in Seattle, de stad die in de jaren negentig bekend werd vanwege de vele succesvolle grunge-bands. Op zijn zevende begon hij met pianospelen. Cornell luisterde in zijn jonge jaren onder meer veel naar bands als Lynyrd Skynyrd, de Beatles en Alice Cooper. Op jonge leeftijd kampte Cornell enige tijd met een depressie. In die tijd kwam hij nauwelijks het huis uit en had hij weinig contact met anderen.

Toen Cornell veertien was scheidden zijn ouders. Een jaar later verliet hij school vroegtijdig en vond hij een baantje als kelner.

Soundgarden

Cornell stond bekend als een vrij verlegen jongen. In de muziek vond hij een manier om zich te uiten. Zijn eerste bandje waarin hij zong, The Jones Street Band, speelde covers van bands als Rush, AC/DC, de Sex Pistols en de Ramones. Een hele serie bands volgden. Cornell zong niet alleen, hij drumde ook. Bij een van de bandjes ontmoette Cornell de basgitarist Hiro Yamamoto, met wie hij in 1984 Soundgarden oprichtte.

- advertentie -

Cornell werd in de nieuwe band zanger en drummer. Al snel werd echter een andere drummer (Matt Cameron) gevonden zodat Cornell zich volop op de zang kon concentreren. De Amerikaan speelde echter ook geregeld gitaar. Soundgarden groeide uit tot een van de grondleggers van grunge, de nieuwe muziekstroming die genres als punk, indierock en heavy metal met elkaar verbond.

Het grootste succes boekte de band in 1994 met het album Superunknown. Twee nummers van dit album, Black Hole Sun en Spoonman, werden bekroond met een Grammy Award. Wereldwijd verkocht Soundgarden meer dan twintig miljoen platen. In 1997 viel de band door ruzie uit elkaar.

Temple of the Dog

In 1990 richtte Cornell Temple of the Dog op. Deze band bracht een album uit en werd naast Cornell onder meer gevormd door de muzikanten die korte tijd later Pearl Jam vormden: Stone Gossard, Jeff Ament, Mike McCready en Eddie Vedder. Na de doorbraak van Pearl Jam begon het album van Temple of the Dog goed te verkopen. Uiteindelijk gingen er meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank.

Chris Cornell (links) tijdens een optreden in Noorwegen, 2009 - cc
Chris Cornell (links) tijdens een optreden in Noorwegen, 2009 – cc

Soloplaat

Kort na de breuk bracht Chris Cornell het door critici goed ontvangen soloalbum Euphoria Morning uit. Een nummer op deze plaat, Wave Goodbye, schreef hij als eerbetoon aan zijn overleden vriend en collega-muzikant Jeff Buckley.

Audioslave

In 2001 vormde Cornell met voormalige leden van rockband Rage Against The Machine de supergroep Audioslave. Met deze band bracht Cornell drie albums uit.

- advertentie -

In 2010 kwamen de leden van Soundgarden weer bij elkaar voor enkele optredens. Twee jaar later bracht de band weer een studioalbum uit: King Animal.

Overlijden

Chris Cornell overleed in de nacht van 17 op 18 mei 2017, in een hotel in Detroit. Volgens zijn zaakwaarnemer was het overlijden “plots en onverwacht”. Waar de muzikant precies aan is overleden is niet bekend.

Ook interessant: Kurt Cobain (1967-1994) – Gitarist en frontman van Nirvana
Muziek en dvd’s van Soundgarden
Solo-album van Chris Cornell: Euphoria Morning

Chris Cornell na een optreden op PinkPop in 1992

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: