Les Paul (1915-2009) – Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer

De startpagina van Google staat donderdag wereldwijd in het teken van de Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer Les Paul.

Doodle ter ere van Les Paul
Doodle ter ere van Les Paul
Het is donderdag precies 96 jaar geleden dat Lester William Polsfuss, beter bekend onder de artiestennaam Les Paul, geboren werd. De Amerikaan speelde als kind al gitaar en banjo. Hij was niet alleen geïnteresseerd in muziek op zich maar ook in techniek.

Zo leverde hij onder meer bijdragen aan de ontwikkeling van de meersporen-opnametechniek en ontwikkelde hij als één van de eersten een elektrische gitaar met massieve klankkast.

Als gitarist scoorde hij samen met zijn vrouw Mary Ford veel hits. Het duo behaalde 35 gouden platen. Enkele bekende hits zijn How high the moon, Bye Bye Blues en de beroemde vertolking van Vaya Con Dios uit 1953. De Gibson Guitar Corporation vernoemde in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een elektrische gitaar naar de Amerikaan: de Gibson Les Paul.

- advertentie -

Google Doodle

Gibson Les Paul (wiki)
Gibson Les Paul (wiki)
Naar aanleiding van de 96e geboortedag van de muzikant en gitaarbouwer heeft Google een speciaal logo op zijn startpagina geplaatst. Dit speciale logo, een zogenaamde Google Doodle, wordt vandaag gevormd door een gitaartje dat bezoekers echt kunnen bespelen.

Het gitaartje is te bespelen door met de muis over de snaren te bewegen. Door op het toetsenbordje te klikken kan de ‘gitaar’ ook met het toetsenbord bespeeld worden. Op internet zijn al verschillende wedstrijden aan de gang waarbij het steeds draait om de vraag wie het mooiste muziekje maakt met het Google’s gitaartje.

Boek: Gibson Les Paul Manual

Les Paul – Chasing Sound

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: