Dark
Light

Christenen geven Bijbels tegengeluid bij dinoplaatjes

“Wat Freek je niet vertelt”
Auteur:
2 minuten leestijd
Christenen geven Bijbels tegengeluid bij dinoplaatjes
Christenen geven Bijbels tegengeluid bij dinoplaatjes

Supermarkt Albert Heijn lanceerde recent een nieuwe spaaractie voor kinderen. Kinderen kunnen de komende tijd plaatjes van dinosauriërs verzamelen. In een boek waar de plaatjes vervolgens ingeplakt kunnen worden, vertelt Freek Vonk wat de dieren zoal deden en hoeveel miljoen jaar geleden de verschillende soorten op aarde rondliepen. Dat laatste stuit sommige christenen tegen de borst.

Christenen die geloven dat God de aarde ongeveer zesduizend jaar geleden schiep, hebben een website gelanceerd waarop ze een tegengeluid laten horen, onder het motto “Wat Freek je niet vertelt”. De site is opgezet in samenwerking met het Logos Instituut, een instituut op het terrein van geloof en wetenschap dat het vertrouwen in de historiciteit en betrouwbaarheid van de Bijbel wil bevorderen.

Draken zijn dino’s

Volgens de makers leefden de dinosaurussen geen miljoenen, maar slechts enkele duizenden jaren geleden. Onze voorouders zouden de dieren op de dinoplaatjes van Albert Heijn zelfs kunnen herkennen, omdat ze hebben zien rondlopen. Ze leefden namelijk gelijktijdig. Oude afbeeldingen van draken wijzen erop dat mensen dinosauriërs hebben gezien. De afbeeldingen zouden wel zijn aangevuld met mythische elementen, zo stellen de makers van de christelijke website.

“In de Bijbel zul je het woord ‘dinosaurus’ niet vinden. Dat woord is pas in 1841 bedacht. Diverse geleerden als de oudtestamenticus Mart-Jan Paul en wetenschapshistorica Adrienne Mayor zijn van mening dat vóór die tijd het woord ‘draken’ gebruikt werd. Zo ook in de Bijbel. Daarnaast wordt in Job 40 gesproken over de behemoth, waarvan de beschrijving aan een sauropode (een dino met een lange nek) doet denken. De standaardvertaling ‘nijlpaard’ of ‘olifant’ doet de tekst geweld aan.

Volgens de makers is de conclusie dat dino’s en mensen gelijktijdig leefden, voor wie de bijbel leest, onvermijdelijk.

“Dino’s zijn door God geschapen tot meerdere glorie van Hem. Er is daarom niets mis met het sparen van dinoplaatjes, mits je ze in Bijbelse context blijft zien.”

Plakplaatjes (Albert Heijn)
Plakplaatjes (Albert Heijn)
Op de website zijn ook video’s te bekijken van de controversiële evangelist Kent Hovind. Deze Amerikaan gelooft niet alleen in de theorie van de jonge aarde, maar stelt bijvoorbeeld ook dat ziektes als Parkinson en Alzheimer zijn ontwikkeld door de overheid. De Amerikaanse overheid zou daarnaast het bestaan van een medicijn tegen kanker geheim houden (en zat daarnaast achter de aanslagen van 9/11).

Kinderen kunnen op de christelijke dino-website een gratis dvd bestellen. De productomschrijving van de dvd meldt onder meer:

“Wist je dat dinosaurussen samen met Adam leefden in de Hof van Eden?”

Wie geïnteresseerd is in dit onderwerp, raden we dit artikel aan, over de “gecompliceerde relatie tussen archeologie en de Bijbel”.

Ook interessant: De waan van de ‘platte aarde’
Boek: De gecompliceerde relatie tussen archeologie en de Bijbel

×