Dark
Light

Collectie Rijksmuseum helemaal vrij te gebruiken

Auteur:
1 minuut leestijd

Rijksstudio van het Rijksmuseum
Rijksstudio van het Rijksmuseum
Zowel particulieren als bedrijven kunnen sinds deze week alle beelden uit de zogenaamde Rijksstudio van het Rijksmuseum downloaden en voor alle doeleinden gebruiken. Dat meldt Creative Commons Nederland.

Oktober vorig jaar lanceerde het Rijksmuseum de zogenaamde Rijksstudio. Via deze digitale toepassing maakte het museum een groot deel van de eigen collectie beschikbaar. Particulieren konden hier al gratis gebruik van maken maar wie de beelden voor commerciële doeleinden wilde gebruiken moest eerst contact opnemen met de verkoopafdeling van het museum. Dat is nu niet meer nodig.

Maarten Zeinstra van Creative Commons Nederland, een samenwerkingsproject van Waag Society, Nederland Kennisland en Het Instituut voor Informatierecht (IViR), is blij met de ontwikkeling. In een blog schrijft hij maandag:

Het museum is hiermee een prachtig voorbeeld voor de rest van de sector. Ik denk dat het Rijksmuseum het komende jaar een stijging tegemoet zal zien in downloads door het verwijderen van de beperking.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×