Dark
Light

Collectie Rijksmuseum helemaal vrij te gebruiken

1 minuut leestijd

Rijksstudio van het Rijksmuseum
Rijksstudio van het Rijksmuseum
Zowel particulieren als bedrijven kunnen sinds deze week alle beelden uit de zogenaamde Rijksstudio van het Rijksmuseum downloaden en voor alle doeleinden gebruiken. Dat meldt Creative Commons Nederland.

Oktober vorig jaar lanceerde het Rijksmuseum de zogenaamde Rijksstudio. Via deze digitale toepassing maakte het museum een groot deel van de eigen collectie beschikbaar. Particulieren konden hier al gratis gebruik van maken maar wie de beelden voor commerciële doeleinden wilde gebruiken moest eerst contact opnemen met de verkoopafdeling van het museum. Dat is nu niet meer nodig.

Maarten Zeinstra van Creative Commons Nederland, een samenwerkingsproject van Waag Society, Nederland Kennisland en Het Instituut voor Informatierecht (IViR), is blij met de ontwikkeling. In een blog schrijft hij maandag:

Het museum is hiermee een prachtig voorbeeld voor de rest van de sector. Ik denk dat het Rijksmuseum het komende jaar een stijging tegemoet zal zien in downloads door het verwijderen van de beperking.

×