Een particulier steunt het Rijksmuseum de komende jaren met een bedrag van 12,5 miljoen. Het gaat daarmee om de grootste particuliere geldschenking die het Amsterdamse museum ooit ontving.
De tentoonstelling van het werk van Johannes Vermeer in het Rijksmuseum is een grote publiekstrekker. Talloze mensen zullen daar van de schilderijen van deze Delftse schilder genieten. Het doek Lezende man, waarover enkele uitnemende kunsthistorici zich in het verleden bogen maar waarover niemand zeker weet of het nu wel of geen schilderij van de grote Johannes Vermeer is, zal daar
Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF een zeventiende-eeuws goudrobijnglas aangekocht. Het gaat om een vroeg exemplaar van uitvinder, alchemist en glasmaker Johann Kunckel.
Het Rijksmuseum heeft ruim 1100 Japanse prenten gekregen van verzamelaar Elise Wessels. Haar collectie, die bekend staat onder de naam Nihon no hanga, geldt als een van de belangrijkste verzamelingen op het gebied van Japanse moderne prentkunst.
In aanloop naar een grote tentoonstelling over schilder Johannes Vermeer heeft het Rijksmuseum recent onderzoek laten doen naar het beroemde schilderij 'Het melkmeisje'.
De komende jaren wil het Rijksmuseum vrouwelijke makers en beschrijvingen in de museumcollectie inventariseren. Daarnaast is het de bedoeling “een meer evenwichtige representatie in de collectie en presentatie te bewerkstelligen”.
Volgens een gastcurator van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het woord 'bersiap' een racistische bijklank en zal het daarom niet gebruikt worden in een grote tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949.
Het gaat volgens het museum om de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter).
In het verleden zijn stadsgezichten van Rhenen en Amersfoort wel vaker met elkaar verwisseld.
De Nederlandse Staat wil 150 miljoen euro uittrekken voor de aankoop van het schilderij De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt van Rijn. Dit werk bevindt zich al eeuwenlang in privécollecties.
Er bestonden al langer vermoedens dat Rembrandt een schets maakte op het doek voordat hij begon, maar nu is dat met behulp van geavanceerde computertechnieken ook daadwerkelijk aangetoond.
Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt het Rijksmuseum in Amsterdam over anderhalf jaar een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. Mede dankzij bruiklenen vanuit de hele wereld moet dit “de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit” worden.
Het schilderij 'De Nachtwacht' is vanwege de laatste fase van een groot onderzoeksproject van de muur gehaald. Het kunstwerk is vervolgens in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen.
Het Rijksmuseum heeft dinsdag een groot deel van een collectie Meissen-porselein terug kunnen kopen. Het gaat om een deel van de Meissen-verzameling van het Joods-Duitse echtpaar Franz en Margarethe Oppenheimer, dat zich sinds 1952 in het Rijksmuseum bevond en in 2019 werd gerestitueerd aan de erfgenamen.
Als het aan Erfgoedvereniging Heemschut ligt wordt het beeld van Monsieur Cannibale dat binnenkort wordt verwijderd uit attractiepark de Efteling overgedragen aan het Rijksmuseum Amsterdam.
Wetenschappers hebben het paneelschilderij ‘Cadmus slaat de vechtende krijgers gade’ uit de Rijksmuseum collectie, door middel van CT-scans onderzocht en een verrassende ontdekking gedaan. De drager is geen eikenhouten paneel zoals eerder gedacht, maar bestaat uit een ‘dubbel’ paneel, waarvan de voorste (onzichtbare) plank is gemaakt van tropisch hout.
Een buxushouten beeld uit de Bourgondische Nederlanden (ca. 1384-1482) dat in maart werd verworven door het Rijksmuseum is door onderzoekers toegeschreven aan Claus Sluter, de grondlegger van de Nederlandse beeldhouwkunst.
Voor het eerst in driehonderd jaar is 'De Nachtwacht' weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Een team van het Rijksmuseum dat momenteel onderzoek doet naar het werk heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken.
Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen.
Het Rijksmuseum heeft een zeegezicht van Ludolf Bakhuysen ontvangen: Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust. Het werk biedt een verstild zicht op het strand bij Huisduinen, een dorpje naast Den Helder.
Alvorens de tentoonstelling te betreden ziet de bezoeker in het atrium een vijftal plantageklokken. Ze kondigden het begin en het einde van de werkdag aan en klonken de slaafgemaakten vast niet als muziek in de oren! ‘s Morgens vroeg niet en s’avonds evenmin, want dan dreigde straf als het werk niet naar behoren was gedaan. Zo’n klok is een goed