Rijksmuseum schrapt ‘racistisch begrip’ bersiap

Volgens een gastcurator van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het woord 'bersiap' een racistische bijklank en zal het daarom niet gebruikt worden in een grote tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949.

Schets ontdekt onder De Nachtwacht

Er bestonden al langer vermoedens dat Rembrandt een schets maakte op het doek voordat hij begon, maar nu is dat met behulp van geavanceerde computertechnieken ook daadwerkelijk aangetoond.

Rijksmuseum komt met grote Vermeer-tentoonstelling

Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt het Rijksmuseum in Amsterdam over anderhalf jaar een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. Mede dankzij bruiklenen vanuit de hele wereld moet dit “de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit” worden.

Nachtwacht voor onderzoek van muur gehaald

Het schilderij 'De Nachtwacht' is vanwege de laatste fase van een groot onderzoeksproject van de muur gehaald. Het kunstwerk is vervolgens in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen.

Rijksmuseum koopt gerestitueerd Meissen-porselein terug

Het Rijksmuseum heeft dinsdag een groot deel van een collectie Meissen-porselein terug kunnen kopen. Het gaat om een deel van de Meissen-verzameling van het Joods-Duitse echtpaar Franz en Margarethe Oppenheimer, dat zich sinds 1952 in het Rijksmuseum bevond en in 2019 werd gerestitueerd aan de erfgenamen.

CT-scan onthult verborgen dubbele panelen schilderij uit Rubens atelier

Wetenschappers hebben het paneelschilderij ‘Cadmus slaat de vechtende krijgers gade’ uit de Rijksmuseum collectie, door middel van CT-scans onderzocht en een verrassende ontdekking gedaan. De drager is geen eikenhouten paneel zoals eerder gedacht, maar bestaat uit een ‘dubbel’ paneel, waarvan de voorste (onzichtbare) plank is gemaakt van tropisch hout.

Aanwinst Rijksmuseum toegeschreven aan Claus Sluter

Een buxushouten beeld uit de Bourgondische Nederlanden (ca. 1384-1482) dat in maart werd verworven door het Rijksmuseum is door onderzoekers toegeschreven aan Claus Sluter, de grondlegger van de Nederlandse beeldhouwkunst.

Volledige Nachtwacht voor het eerst in 300 jaar weer te zien

Voor het eerst in driehonderd jaar is 'De Nachtwacht' weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Een team van het Rijksmuseum dat momenteel onderzoek doet naar het werk heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken

Nachtwacht meerdere keren doelwit vandalisme

Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen.

Rijksmuseum ontvangt zeegezicht Ludolf Bakhuysen

Het Rijksmuseum heeft een zeegezicht van Ludolf Bakhuysen ontvangen: Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust. Het werk biedt een verstild zicht op het strand bij Huisduinen, een dorpje naast Den Helder.

Grote slavernij-tentoonstelling in het Rijksmuseum

Alvorens de tentoonstelling te betreden ziet de bezoeker in het atrium een vijftal plantageklokken. Ze kondigden het begin en het einde van de werkdag aan en klonken de slaafgemaakten vast niet als muziek in de oren! ‘s Morgens vroeg niet en s’avonds evenmin, want dan dreigde straf als het werk

De Nachtwacht 1 op 1 nageschilderd voor tv-programma

Specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester gaan de komende maanden De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte (379,5 x 453,5 cm) naschilderen. Het project wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie: in het Rijksmuseum, recht tegenover het originele werk.

Rijksmuseum ontvangt verzameling sinoloog Robert van Gulik

Het Rijksmuseum ontvangt een verzameling werken van sinoloog en diplomaat Robert van Gulik uit handen van zijn familie. De schenking omvat vierenvijftig objecten, waaronder een collectie Chinese zegels, een dertien meter lange rol met zegelafdrukken, twee kalligrafieën en een schildering.

Rijksmuseum ontvangt schilderij Bartholomeus Spranger

Het Rijksmuseum heeft een schilderij van Bartholomeus Spranger gekregen van kunsthandelaar en verzamelaar Bob Haboldt. Het gaat om het op koper geschilderde werk Engelen dragen het lichaam van Christus uit circa 1587. Het Rijksmuseum spreekt van een meesterwerk binnen het oeuvre van de kunstenaar.

1 2 3 13