Damkampioen Geert van Dijk (88) overleden

Geert van Dijk voor zijn vertrek naar de match om de wereldtitel in 1959 – Foto: CC/Anefo
De Nederlandse damkampioen Geert van Dijk is afgelopen weekend op 88-jarige leeftijd overleden. De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) heeft dat bekendgemaakt.

Geert van Dijk werd in 1958 Nederlands kampioen dammen. Een jaar later speelde hij in Kiev om de wereldtitel. Hij verloor toen van de dammer Iser Koeperman uit de Oekraïne, met wie hij de rest van zijn leven bevriend zou blijven. Volgens de dambond behoorde Van Dijk tot de laatste van de generatie topdammers die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zowel nationaal als internationaal streden om de hoogste plaatsen.

De KNDB schrijft verder dat Geert van Dijk niet alleen goed kon schaken, maar dat hij ook een zeer goed damleraar was. De voorzitter van de bond, Johan Haijtink, noemt de overleden dammer “een groot sportman en zeer sympathiek mens”.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: